EN  |  FR

‘Food for thought’

Als die mantra ‘afvallen is meer bewegen en minder eten’ je inmiddels de neus uitkomt, is er goed nieuws voor. Van meer bewegen val je niet af. Euh, pardon? Yep, om af te vallen hoef je niet meer te bewegen. Dat stelt professor dr. Klaas Westerterp deze week in BodyBiz, het vakblad voor fitnessprofessionals. En dat meer spiermassa zorgt voor meer energiegebruik is volgens hem in de praktijk nog niet aangetoond. Dat is iets om op eigen kracht eens verder over na te denken.

Prof. Dr. Klaas Westerterp is een veel gepubliceerde wetenschapper. Tik zijn naam maar eens in op Pubmed. Hij is als hoogleraar Humane Energetica verbonden aan de Universiteit van Maastricht en is in Nederland dé specialist op het gebied van energieopname en –verbruik. Hij deed en doet veel onderzoek naar de menselijke energiebalans en manieren om die te beïnvloeden. Uitgangspunt bij dit alles is uiteraard de wet van behoud van energie: energieopname is gelijk aan energieverbruik. Het devies in de fitnesswereld van ‘meer beweging en minder eten’ lijkt hiermee volledig in overeenstemming. Volgens Westerterp is die beweging echter niet relevant.

Meer bewegen is meer eten

In het interview in BodyBiz, het vakblad voor fitnessprofessionals, poneert Westerterp, op basis van onder meer zijn eigen onderzoek, twee stellingen. De eerste luidt dat kortdurende, relatief hoogintensieve inspanning niet leidt tot een hoger energiegebruik, omdat je die inspanning gaat compenseren als gevolg van vermoeidheid. Daarmee doe je dus het extra energiegebruik van de geleverde inspanning weer teniet. De tweede stelling luidt dat relatief laag intensieve activiteiten wel zorgen voor een hoger energiegebruik van zo’n 25%, maar, zo blijkt uit onderzoek dat Westerterp hield onder marathonlopers, je verliest er geen gewicht mee. Om dat te kunnen volhouden, moet je namelijk meer gaan eten. “We veronderstellen dat mensen die niet voldoende eten hun extra energieverbruik compenseren door een reductie van activiteit in de periode waarin ze niet trainen. Bij een energiebeperkt dieet heb je meer moeite om dingen te doen”, zegt Klaas Westerterp in het interview. “Mensen die op een dieet gaan om af te vallen, bereiken daarmee bijvoorbeeld een gewichtsverlies van één kilo per week. Wanneer ze dat dieet combineren met lichaamsbeweging, blijft de gewichtsafname één kilo per week. Die wordt dus niet groter!”

Meer bewegen is echt meer bewegen

Volgens Westerterp kan de duur van de inspanning wel van invloed zijn op gewichtsverlies. Dat komt dus omdat je dergelijke langdurige laagintensieve inspanning waarschijnlijk niet compenseert met meer rust, maar dan moet je echt meer bewegen dan twee keer in de week op de loopband of je spinning bike. Daar zit ook een addertje onder het gras. Ga je veelvuldig laag intensief bewegen, dan verbetert je uithoudingsvermogen. Dat betekent dat je met minder energie een inspanning volhoudt. En met minder energie gebruiken is nu net wat je niet wilt als je wilt afvallen.
Omdat bankbintjes nu waarschijnlijk zo luid juichen dat ze niets meer horen, nog één stelling meer. Westerterp is op dit moment bezig met een studie onder tweelingen. Die studie lijkt aan te tonen dat lichamelijke activiteit genetisch bepaald is. Geef dus je ouders maar weer de schuld als je moeite hebt met in beweging te komen.
En onze strijdkreet ‘Aan het IJzer’? In theorie klopt het, zegt Westerterp, dat meer spiermassa leidt tot een hoger energiegebruik, maar onderzoek in praktijk bewijst het niet overtuigend.

Betekent dat nu dat je weer gewoon op je luie reet kan gaan zitten? Natuurlijk niet. In het archief en in dit boek vind je voldoende redenen waarom meer bewegen goed voor je is, van gezondheidsredenen tot cosmetische overwegingen.