EN  |  FR

Bijscholing

Waarom bijscholingen?

Binnen de Eigen Kracht campagne is de fitnessinstructor heel belangrijk. Wij hebben de visie dat de fitnessinstructor binnen de campagne centraal moet staan. De instructor heeft een groot bereik binnen een fitnesscentrum. Advisering aan sporters in het fitnesscentrum is zijn belangrijkste taak.
Daarnaast blijft een fitnessinstructor lang in een centrum werkzaam. Wanneer je waardevolle kennis aan een instructor geeft, dan blijft deze kennis in het fitnesscentrum behouden. Kortom, door bijscholing te geven aan  fitnessinstructors kun je informatie effectief in een centrum verspreiden.

Voor wie zijn de bijscholingen?

Een aantal centra hebben zich voor de pilot van de Eigen Kracht campagne aangemeld. In elk deelnemende testcentrum worden 1 of 2 fitnessinstructors bijgeschoold om een Eigen Kracht instructor te worden.

Dit waren de Eigen Kracht instructors:

Dennis Geertsema & Jan Duinkerken van Body Art

 

Erik Hendrix van Sport Active

 Janine Kerstholt & Irene Jansen van Olympos

 

Eric van de Zandschulp & Wouter Worst van Nautilus Health Club

 


Erwin van Heiningen & Mark Bresser (staat niet op de foto) van Fysical Fitness

Doping

Een onderdeel van de bijscholing is om meer kennis te verwerven over de effecten van doping. We leerden de Eigen Kracht instructors dopinggeduide middelen en dopinggebruik te herkennen. Het is mogelijk dat een instructor vragen krijgt over gebruik, of dat hij of zij wordt geconfronteerd met gebruik in het fitnesscentrum. Van belang is dat een instructor weet hoe hij of zij dan moet handelen. Daarnaast zijn deze bijscholingen voornamelijk gericht op het voorkomen van dopinggebruik in fitnesscentra.

Alternatieven

Uit onderzoek is gebleken dat juist sporters die niet meer vooruitgaan, twijfelen over dopinggebruik. Door te zorgen dat sporters progressie blijven boeken, kun je dopinggebruik voorkomen. Een fitnessinstructor kan duidelijk maken dat een gespierder of een slank uiterlijk ook op een gezonde manier te bereiken is. Door te letten op goede voeding, effectieve training en rust kun je ook op een natuurlijke manier de gewenste resultaten bereiken. De instructor is de aangewezen persoon om sporters te adviseren over alternatieven, zoals voeding, effectieve training en gebruik van voedingssupplementen.

Inhoud

Het wijzen op alternatieven is de reden dat de Eigen Kracht instructors bijscholingen kregen over o.a. voeding en trainingsmethoden.

Voeding

In één van deze bijscholingen staan de onderwerpen voeding en voedingssupplementen centraal. Voedingsdeskundige en sportdiëtist Joris Hermans neemt deze onderdelen voor zijn rekening. Joris is werkzaam als docent aan de hogeschool van Arnhem en Nijmegen aan de faculteit Gezondheid, Gedrag en Maatschappij. Daar verzorgt hij lessen voor de opleidingen Voeding & Diëtetiek én Sport, Gezondheid & Management. Hij begeleidt daarnaast ook topsporters. Voor meer informatie over Joris Hermans [klik hier].

Training

Een onderdeel van de bijscholingen zal gaan over trainingsmethoden. Hans Kroon, bodybuilder, krachttrainingsdeskundige én sportschoolhouderdeel neemt dit deel van de bijscholing op zich. Naast natural bodybuilders begeleidt hij ook topsporters. Zo was hij kracht- en conditietrainer van profvoetbalclub Sparta. Momenteel verzorgt hij de krachttraining voor leden van het Nederlands Honkbalteam en de Judobond. Voor meer informatie over Hans Kroon [klik hier].

Doel

De bijscholing bevat dus verschillende onderdelen. Ook wordt aandacht besteed aan een spieropbouwprogramma en een afvalprogramma. Uiteindelijk is het doel van de bijscholingen dat de Eigen Kracht instructors leerden hoe ze dopinggebruik in fitnesscentra kunnen voorkomen.

Verslag

Van elke bijeenkomst is een kort verslag gemaakt. Dus wil je meer weten over de inhoud van de drie bijscholingen:  de eerste bijscholing, de tweede bijscholing en de derde bijscholing.