EN  |  FR

NSCA European Conference in Nederland

afbeelding bij NSCA European Conference in Nederland

Op vrijdag 17 en zaterdag 18 april werd door de National Strength and Conditioning Association voor het tweede, achtereenvolgende jaar een conferentie gehouden in Nederland. Vorig jaar in Amsterdam, en dit keer op het nationaal sportcentrum Papendal. Human Motion, een organisatie die topcursussen en seminars aanbiedt, had hen naar de Lage Landen gehaald. Veel buitenlandse trainers en bondscoaches waren naar Nederland gevlogen om deze conferentie bij te wonen. Een unieke kans om wetenschappelijke lezingen en praktische workshops van heel hoog niveau te volgen.

NSCA

De National Strength and Conditioning Association – NSCA – is de wereldwijde autoriteit op het gebied van (sportspecifieke) krachttraining, die is opgezet in 1978 en inmiddels zo’n 30.000 leden heeft in 52 landen. De NSCA brengt een hele diverse groep professionals uit de sportwetenschappen, topsport, gezondheidswetenschappen en fitness samen, met als gemeenschappelijk doel: onderzoek naar en toepassing van (sportspecifieke) krachttraining in een breed veld van sport en fitness. De NSCA probeert aldus een brug te slaan tussen het laboratorium en de krachttrainingsruimte, tussen theorie en praktijk, zeg maar. Het hoofdkwartier van de NSCA bevindt zich in Colorado Springs, Colorado. In Nederland verzorgt de NSCA jaarlijks het examen Certified Strength and Conditioning Specialist en wie het felbegeerde CSCS achter zijn/haar naam wil hebben kan daarvoor terecht bij de KNKF.


William Kraemer (l) en webmaster Hans Wassink (r)

Lezingen

Op de twee dagen van de conferentie waren heel veel boeiende lezingen en workshops te bezoeken. We gaan ze hier niet allemaal opsommen en bespreken, maar een paar key lectures wil ik de lezer hier niet onthouden. Het hele programma vind je hier.

‘Neuromuscluar Adaptations to Combined Strength and Endurance Training’ van Keijo Häkkinen. Professor Häkkinen is hoofd van de faculteit ‘Biology of Physical Activity’ in Jyväskylä, Finland. Hij is een van de meest vooraanstaande onderzoekers op het gebied van (sportspecifieke) krachttraining en een fanatieke kogelslingeraar. Hij schreef diverse boeken, ook samen met William J. Kraemer, een belangrijke wetenschapper op dit gebied en een van de andere topsprekers op dit congres. Hij hield die dag een lezing over:

‘Periodization of Resistance Training’, waarvan je hier een hele mooie samenvatting en discussie vindt. Periodisatie is van vitaal belang voor training. Een niet al te dik en leesbaar boek over dit onderwerp, van de hand van Kraemer en Fleck, vind je hier.

‘Using Eccentric and Heavy Weight Training to Maximize Power or Strength’ van dr. Per Aagaard, hoogleraar aan het Institute of Sport Science and Clinical Biomechanics, in Odense, Denemarken. Een goed artikel over hoe ‘spieren sterker te maken’ vind je hier.

‘Physiological Basis for Exercise Prescription in Resistance Training’ van professor Kraemer’, de man die toch een beetje de ‘godfather’ van het Amerikaanse onderzoek naar krachttraining is, met tal van titels op zijn naam, waaronder het gezaghebbende en praktische ‘Designing Resistance Training Programs’. Een goed artikel van Kraemer vind je hier.

Tot slot

Wie op google of google scholar een van deze of andere namen uit het programma opzoekt heeft voorlopig wat te lezen. Wie bang is voor info overload en geen zin heeft uitgebreid te surfen, kan het basisboek van de NSCA Strength Training als een prima opwarmer gebruiken.