EN  |  FR

Krachttraining in NSCA-stijl

afbeelding bij Krachttraining in NSCA-stijl

Goede boeken over krachttraining in het Nederlands zijn schaars, maar wie het Engels enigszins machtig is heeft zoveel keus dat de bomen door het bos nauwelijks meer zichtbaar zijn. Strength Training van de National Strength & Conditioning Association is dan zeker geen slechte keus.

Strength Training, onder redactie van Lee Brown, de huidige voorzitter van de NSCA, is een boek dat je kan omschrijven als ‘voor de lezer die bekend is met de basics van krachttraining en zich nu verder wil verdiepen’. En ik zou er gelijk aan toe willen voegen, ‘voor wie niet gelijk helemaal in het diepe gegooid wil worden’. Voor de gevorderde lezer, die misschien zelfs wil aantreden voor het examen Certified Strength and Conditioning Specialist en de afkorting CSCS achter zijn/haar naam wil hebben is er het onvolprezen Essentials of Strength and Conditioning. Beide boeken verschenen bij Human Kinetics, een uitgever die een naam hoog te houden heeft op het gebied van trainingsboeken en sportgeneeskunde.

Strength Training

Het boek is geschreven door een team van zeer ervaren wetenschappers op krachttrainingsgebied. William J. Kraemer en Jeff Volek zijn bekende namen in de trainingsliteratuur. Kraemer schreef samen met Steven Fleck Designing resistance training programs, zie onze boekbesprekingen over training, en Jeff Volek is een auteur die veel schrijft over voeding en supplementen.
De inhoud van Strength Training is ingedeeld in vier delen, waarvan het eerste deel vier hoofdstukken biedt over de ‘oorsprong van kracht’: hoe spieren in elkaar zitten, wat voor typen spiervezels er zijn en hoe ze functioneren, maar ook wanneer ze geactiveerd worden. Ook het hele proces van hoe spieren groeien, met de rol van voeding, training en hormonen komt ruim aan bod.

In deel twee worden er richtlijnen gegeven voor krachttraining: hoe stel je doelen, hoe meet je vooruitgang, welke bekende typen krachttraining zijn er, hoe moet een trainingsprogramma eruit zien en hoe zit het met rust. Verder is er een apart hoofdstuk over veilig trainen, over spierpijn en blessures en de behandeling van blessures.
Deel drie is het hart van het boek, met een gedegen beschrijving van de bekendste oefeningen voor alle belangrijke spiergroepen. Alles fraai geïllustreerd en van helder commentaar voorzien. In deel vier krijgt de lezer uitgewerkte programma’s met instructies voorgeschoteld voor beginners, halfgevorderden, gevorderden, jongeren en senioren.

Inhoudsopgave

Strength Training is een boek waarvan je hoopt dat een uitgever het nog een keer wil laten vertalen, én goed vertalen. Tot die tijd zal de lezer het met de Engelse uitgave moeten doen. Die is evenwel heel helder, dus voor een doorzetter heel goed te doen. Human Kinetics biedt de consument ook een inhoudsopgave en een overzicht van het boek, plus een aantal teksten uit boek, zodat een weloverwogen aanschaf makkelijker wordt.

Strength Training (2007)
NSCA - Lee Brown, redacteur
ISBN 13: 9780736060596
Paperback 368 pagina’s $ 22.95

Dossier: