EN  |  FR

Eigen Kracht Challenge: trainen met plezier

afbeelding bij Eigen Kracht Challenge: trainen met plezier

Dat er op Eigen Kracht veel mogelijk is, weten trouwe lezers van deze webstek natuurlijk. Om dat nog eens extra te illustreren, hebben we vier sporters op een Eigen Kracht Challenge gezet, onder begeleiding van twee ervaren personal coaches. In dit webbericht blijkt plezier in de training een belangrijke factor voor de EK-Challenge.

De Eigen Kracht Challenge, een traject waarin 4 sporters voor 4 verschillende doelen een half jaar begeleidt worden door professionele coaches is geen makkie, en al helemaal niet als er lockdowns zijn die het trainen een stuk lastiger maken. Zie hiervoor ook de introductie van het trainingsthema, de vlogs van Renée en Boas, en de vlogs met Meike en Warner.

Trainen met stijl

Om je doeleinden te bereiken moet je gaan voor de training. Maar dat hoeft niet zonder stijlgevoel te gaan. Warner heeft zijn eigen manier om aan een oefening voor de buikspieren te beginnen. Coach Sandra levert commentaar.

 

Hanging Leg Raises

Warner doet de Hanging Leg Raises met zijn ‘Uggs’ versie om de enkels te verzwaren. Dat maakt het heffen van de benen naar horizontale positie pittiger. De truc is dan te blijven lachen als je buikspieren beginnen te branden en je benen als lood voelen.

 

Meike aan de squat

Als je dan toch stevig door de knieën moet gaan, dan doet Meike dat het liefst aan een apparaat waar ze vertrouwen in heeft. Dan maakt ze met alle plezier een serie flinke squats. De volgende dag voelt ze zich een beetje DOMS (delayed onset muscle soreness).

 

Boas Bent-Over Row

Duidelijk een van de ‘Big Five’ oefeningen die binnen en ook buiten gedaan kunnen worden. Boas doet ze liever binnen. Strikt uitgevoerd heb je geen 100 kg halter nodig om de rug sterker een gespierder te maken. Met andere woorden, je hoeft van een ‘Big Five’ oefening geen Big Lift te maken.

 

Hamstring Curl Xtra

Een Hamstring Curl met gewicht doen is een prima oefening voor de achterkant van je bovenbenen, de hamstrings. Door doorgewinterde bodybuilders ook wel de ‘beenbiceps’ genoemd. Naast het gebruikelijke gewicht dat er aan deze machine wordt gehangen kun je de oefening nog verzwaren met een elastieken band. Die maakt dat de spanning over de hele oefening volgehouden wordt en er dus geen rustpunten in het bewegingsverloop zijn.

 

Sterke armen: biceps en triceps

Renée wil strakker worden, dat wil zeggen, iets lager in het lichaamsvetpercentage en iets meer spiermassa. Dat laatste wil Renée ook graag functioneel inzetten voor haar grote passie: werken met grote honden. Die zijn vaak enthousiast en dat moet je wel alle power inzetten om ze in bedwang te houden. Dat betekent onder andere sterke armen. 

Dumbbel Curl

De dumbbell curl is een klassieke oefening voor de biceps. Je kunt hem alternate doen, eerst de ene en dan de andere arm of met beide armen tegelijk. Renée doet de laatste variant.

 

Triceps Extension

Triceps Extension met dumbbell en beide handen achter de rug is eveneens een klassieke oefening voor de triceps. Je kunt hem ook liggend doen, en dan wordt hij in de uitvoering soms voor een deel gecombineerd met een pullover.

 

Eigen Kracht Challenge: de thema's

Om verschillende aandachtsgebieden of thema's van de Eigen Kracht Challenge verder uit te diepen, komen maandelijks nieuwe onderwerpen aan bod. De komende maanden zijn dat voeding, herstel, motivatie, supplementen en de eindresultaten van de Challenge. In webberichten op www.eigenkracht.nl en vlogs van de sporters en hun coaches zullen we ook tussentijds over hun ervaringen berichten. Volg het ook op facebookInstagram en Youtube.

Dossiers: