EN  |  FR

Nieuws

Nieuwsartikelen

Eiwit in de overdrive

We steken vaak de loftrompet over eiwit en volkomen terecht. Immers, eiwit dempt de honger, voorkomt spierafbraak, bouwt spiermassa op en zet ook nog eens de stofwisseling stevig aan het werk. Geen kwaad woord over onze bouwstenen dus. Steeds vaker valt er interessants te lezen over wat een hoge eiwitinname allemaal vermag. Niet in de laatste plaats voor wie extra spiermassa behoeft. Eiwit in de overdrive dus, niet direct een overval plegen op het zuivelrek bij de buurtsuper en zeker geen babyvoeding hamsteren. Eerst maar eens rustig lezen.

Lees meer

Voedingsmythes: zij leven lang, héél lang

Neerlands bekendste voedingsprofessor, Martijn Katan, heeft weer een voedingsboek geschreven. Het gaat over voedingsmythes en mochten mythes al de naam hebben lang te leven, dan hebben die over voeding toch wel het allerlangste leven. Kwestie van goed kauwen, dat het goed in je bloed komt. Gelukkig mag Katan mythes graag doorprikken. De eerste 70 zijn in het nieuwe boek netjes op een rijtje gezet, en hij heeft al laten weten dat er een verse stapel mythes op zijn bureau ligt. We gaan ons abonneren.

Lees meer

Opzouten!

Van de macronutriënten koolhydraten, eiwitten en vetten, hebben koolhydraten de afgelopen jaren weer stevig een ‘bad rap’ gekregen. Ten onrechte lieten we eerder weten. Als er dan toch kritiek geleverd moet worden, kunnen we de schijnwerper beter op natriumchloride zetten, beter bekend als ‘keukenzout’. Niet best voor de bloeddruk, nieren en hart- en vaten, maar een zoute hap maakt ook dat je maar blijft dooreten. Kortom, weer een webbericht dat je beter niet met een korreltje zout kunt nemen.

Lees meer

Rondje koolhydraten

Koolhydraten hebben de afgelopen jaren een behoorlijk imagoprobleem opgebouwd. Je zou er dik van worden en de kans op suikerziekte vergroten. En het is slecht voor je tandjes, natuurlijk. Maar iemand die intensief aan sport doet kan best een koolhydraatje consumeren, sterker nog: moet voor voldoende koolhydraten zorgen. In ‘rondje koolhydraten’ zetten we vier redenen op een rijtje waarom koolhydraten broodnodig zijn. Never mind de ‘gluten!’, gillende keukenmeiden, de carbofobe voedselbloggers, de kruidenvrouwtjes en nerveuze quinoa-knabbelaars.

Lees meer