EN  |  FR

Mayhem: een bodybuildingsupplement met corticosteroïden

Als je geregeld als klant op Amerikaanse webshops grasduint, dan heb je thuis misschien nog een potje Mayhem van Chaotic Labz staan. Als dat zo is, laat de capsules er dan maar in zitten. Of gooi ze weg. Volgens het laboratorium van de Amerikaanse FDA bevatten ze het corticosteroïd dexamethason en het allergiemedicijn cyproheptadine. Zo bont hebben fabrikanten van sportsupplementen het nog niet eerder gemaakt.

Doping

Wij zijn geen tegenstander van supplementen. Als ze volgens degelijke studies veilig zijn en ook nog werken, dan dragen we ze een warm hart toe. Eiwitsupplementen, creatine en sommige aminozuren hebben een plaats verdiend in het keukenkastje van menige naturelatleet. Maar zo heel erg veel van zulke supplementen zijn er niet. Veel stoffen die daadwerkelijk de spiergroei bevorderen, meer energie geven of vetverlies versnellen hebben ook potentieel gevaarlijke bijwerkingen. Je vindt er een heleboel op de dopinglijst van WADA.

Sommige supplementenmakers vinden het echter geen probleem om hun klanten bloot te stellen aan de bijwerkingen van die dopingmiddelen, en stoppen ze dus in het geheim in hun producten. Spiking, heet dat in de VS. Laboratoria hebben al een hele waslijst aan verboden stoffen in bodybuildingsupplementen gevonden, maar nog nooit eerder vonden ze de twee medicijnen die de FDA kort geleden aantrof in Mayhem.

Zinloos

Je kunt je afvragen waarom de makers van Mayhem in hemelsnaam die twee stoffen hebben uitgekozen. Wat hebben bodybuilders en fitnessfanaten nou aan een allergiemedicijn als cyproheptadine? Cyproheptadine kan nuttig zijn als je last hebt van hooikoorts, maar voor sporters die niet gebukt gaan onder een allergische aandoening werkt cyproheptadine alleen maar averechts: ze worden suf, slaperig en misschien zelfs duizelig. De kans is levensgroot dat hun training onder de toediening lijdt, en het is ook niet uitgesloten dat een Mayhemgebruiker door zijn sufheid een ongeluk krijgt.

En waarom zouden bodybuilders dexamethason willen gebruiken? Dexamethason is één van de krachtige corticosteroïden. Corticosteroïden zijn gebaseerd op cortisol, het stresshormoon dat na zware trainingen spierweefsel afbreekt. Bodybuilders proberen met doordachte voeding en intelligente trainingsschema’s de schadelijke invloed van cortisol juist zoveel mogelijk in te dammen. Dus waarom zouden ze een krachtige en synthetische variant van dat hormoon in hun lichaam stoppen?

Mayhem

Inderdaad, dat zouden ze niet. Ook als je anders denkt over doping dan wij, en niet zwaar tilt aan de bijwerkingen van anabole steroïden en andere dopingmiddelen, dan zou je waarschijnlijk geen dexamethason willen gebruiken, en ook een middel als cyproheptadine links laten liggen. De reden dat Chaotic Labz toch die twee stoffen in Mayhem heeft verstopt, is dat ze allebei de eetlust stimuleren en kunnen leiden tot een toename van het lichaamsgewicht.

En dat is dus precies wat Mayhem volgens Chaotic Labz zou moeten doen. Gebruik je Mayhem, dan krijg je “een krankzinnige honger”, waardoor je moeiteloos vierduizend tot zesduizend calorieën per dag kunt eten. En als gevolg daarvan bereikt je lichaam “the next level of size”. Je begrijpt dat we citeren uit advertenties voor Mayhem. En je begrijpt waarschijnlijk ook dat je dat “next level of size” met een korrel zout moet nemen. Krachtsporters bouwen weliswaar sneller spieren op als ze dagelijks een paar honderd calorieën meer binnenkrijgen dan ze verbranden, maar als dat verschil tussen inname en verbranding groter wordt dan pakweg vijfhonderd calorieën, dan zullen ze vooral vetmassa opbouwen. Zeker als je ook spierslopende corticosteroïden binnenkrijgt.

Andere supplementen

Het is niet waarschijnlijk dat de aanwezigheid van dexamethason en cyproheptadine in Mayhem een uitglijder was, of de schuld van een kwaadwillende grondstoffenproducent. Ook in de voorloper van Mayhem, het supplement BMF Salvation, zaten waarschijnlijk stoffen die daarin niet thuishoorden. Dat weten we dankzij de chemicus en supplementenmaker Patrick Arnold, die al twee jaar geleden op eigen initiatief de inhoud van BMF Salvation analyseerde en daarin cyproheptadine aantrof.

We herhalen het nog maar eens: van de supplementenindustrie hoef je niet alles te slikken. Sommige supplementenmakers zijn integer, en zullen je niet willens en wetens iets verkopen dat niet door de beugel kan. Maar er zijn ook bedrijven als Chaotic Labs die voor veel Mayhem zorgen…

Dossiers: