EN  |  FR

Hoe slim is de Slim Belly?

In de strijd tegen het ontsierende én vooral zéér ongezonde buikvet wordt van alles en nog wat verzonnen, van fatbusters tot zweetcabines tot ‘mummiepakken’! Allemaal kennelijk niet afdoende, want er is wederom een nieuwe ster aan het firmament: de Slim Belly. Een ingenieuze vinding waar je wel een beetje bij moet bewegen, zo blijkt. Waarmee gelijk de hamvraag opdoemt: wordt het afslankende effect nu veroorzaakt door de extra beweging of door de Slim Belly? De fabrikant zelf lijkt te opteren voor een derde mogelijkheid: een beetje van jezelf en een beetje van Belly. Over hoe sluw Slim kan zijn.

De Slim Belly, ontwikkeld door ABC-one, is een band die om de buik gaat. Met twee slangen wordt de druk van de band op je buik geregeld, waardoor er druk op je buikvet komt te staan en de doorbloeding van je buik wordt gestimuleerd. Dit zou plaatselijke vetverbranding stimuleren, doordat het buikvet naar de spieren kan die dit vet verbranden. De Slim Belly belooft: binnen vier weken 8 centimeter slankere taille, twee kledingmaten kleiner in vier weken of de riem drie gaatjes strakker, een strakkere en elastischer huid, vermindering van zwangerschapsstrepen en ondersteuning van de lokale vetverbranding in de buikzone.

Volgens Peter Hollander, de emeritus-hoogleraar inspanningsfysiologie die zich in het verleden ook zeer kritisch heeft uitgelaten over de trilplaat is de Slim Belly onzin. De druk op het buikvet doet niets om de vetafbraak te stimuleren en daarnaast halen spieren het vet dat ze nodig hebben uit de voorraad die in de spieren zelf ligt en dus niet uit de voorraad die in je buik opgeslagen is.

Slim onderzoek

Om de scepsis tegen de Slim Belly quasi wetenschappelijk onderuit te halen, stelt de fabrikant voor om de Slim Belly in fitnesscentra en sportscholen uit te proberen. Een ‘onderzoek naar de effectiviteit’ te doen, zeg maar. Marketing-technisch een slimme zet omdat deze benadering de discussie als het ware uitstelt en omzet in het argument het product eens te proberen. Maar het wordt nog slimmer: de deelnemers mogen die testperiode van vier weken 80 Euro betalen aan de fitnesscentra die de Slim Belly aanschaffen en daarmee helpt Slim Belly zichzelf aan een hogere omzet en de fitnesscentra aan een extra mogelijkheid om extra geld te verdienen. Wetenschappelijk is het onderzoek niet, lucratief wel.

Slim combineren

Slim is het ook om naast het gebruik van de Slim Belly een bewegingsprogramma aan te bevelen. En wel drie keer per week 40 minuten cardiotraining. Een truc die veel afslankproducten, van fatbusters tot zweetcabines tot mummiepakken inzettten om het effect van het product te vertroebelen. De consument zelf kan moeilijk nagaan welke bijdrage het product en welke bijdrage hijzelf nu eigenlijk heeft geleverd aan het eindresultaat. En zolang er geen echt onderzoek wordt gedaan… Een fraai overzicht van allerlei onzinnige afslankmethoden gaf het programma Koopkracht met de aflevering ‘Snel en makkelijk afvallen’, waaronder ook allerlei manieren van ‘lokaal afslanken’, wat de Slim Belly in feite ook beweerd te doen.

Tot slot

Verstandig en effectief afslanken is een kwestie van proberen je lichaamsvetpercentage te verlagen terwijl je tegelijkertijd probeert je spiermassa voor afbraak te behoeden. Verlies van spiermassa betekent namelijk een verlaging van de stofwisseling. Een combinatie van krachttraining, verhoging van de eiwitinname tot 2 gram per kg lichaamsgewicht per dag en niet te laag gaan in de calorieën (mannen liever niet lager dan 1800, vrouwen liever niet lager dan 1500 kcal) helpt je goed en gezond af te slanken. Dat mensen zich toch steeds weer laten foppen is doorgaans een combinatie van onwetendheid en onwil om echt inspanning te leveren voor het beoogde doel.

Dossier: