EN  |  FR

Presentaties Dopingautoriteit EFAA-congres Noordwijkerhout

Op het EFAA-congres "Fitness als medicijn" pakte de Dopingautoriteit met vier presentaties uit, die goed werden bezocht. Op veler verzoek geven we hierbij de lezingen in pdf, zodat ze gedownload kunnen worden, voorafgegaan door een korte intro. Het congres werd op zaterdag en zondag, 14 & 15 februari, in Noordwijkerhout gehouden.

De Kracht van Eiwit

Deze presentatie over eiwit is een goede introductie voor wie meer wil weten over eiwitten en aminozuren, en hoe je ze kunt gebruiken om fitnessdoelen als meer spiermassa en een lager lichaamsvetpercentage te bereiken. Alle basics komen aan bod: essentiële en niet-essentiële eiwitten, dierlijk en plantaardig, welke combinaties een hoogwaardig eiwit opleveren, soorten eiwitsupplementen, langzame en snelle eiwitten, protein timing, de eiwitregels en nog veel meer. Bij het ‘lot’ van eiwitten in het lichaam krijg je een fraai overzicht van de eiwitstofwisseling. Vooral het laatste geeft antwoord op veelgestelde vragen als ‘Wat gebeurt er bij een te grote eiwitconsumptie?’ en/of ‘Word je van teveel eiwit dik?’. Het antwoord op de eerste vraag is: dat eiwit wordt afgebroken, de stikstof uitgescheiden en het koolstofdeel weer gebruikt voor energie en/of opgeslagen als lichaamsvet (antwoord op vraag twee); dit laatste alleen wanneer je meer calorieën eet dan je verbruikt. Leestip: magere melk als ideale sportdrank.

Download de hand-out: /media/files/icons/pdficon.gif De Kracht van Eiwit

Afslanken met IJzer

Aan het belang van krachttraining voor wie wil afslanken wordt de laatste jaren steeds meer aandacht besteed. Niet alleen om spierafbraak bij beperkte calorische consumptie zo klein mogelijk te houden, maar ook en misschien wel vooral om de stofwisseling op te voeren. Anders dan bij Sonja Bakker en doorsnee diëten draait het bij Afslanken met IJzer niet om gewicht verliezen maar om het op slimme wijze veranderen van de lichaamssamenstelling ten gunste van de spiermassa. Spieren immers geven vorm aan je lichaam en daar is het uiteindelijk om begonnen: meer vorm, niet minder vorm. En, voor elke kilo extra spiermassa gaat je verbranding met 60 calorieën per dag omhoog. Vooral voor vrouwen met ‘ferrofobie’ (angst voor het ijzer) warm aanbevolen.

Download de hand-out: /media/files/icons/pdficon.gif Afslanken met IJzer

Top Tips voor Krachttraining op Scherp

Een presentatie waar je het ‘koppie’ bij moet houden (no brain, no gain), maar zeer de moeite waard. De hele lezing draait om de X-factor(en) die de basis vormen van gezonde, cleane en effectieve training. Een aantal evidence bases onderzoeken (o.a. van Rhea) moeten daar de opmaat voor vormen. Uiteindelijk moet het in kaart brengen van de X-factoren leiden tot de ontwikkeling van een Eigen Kracht spieropbouw programma met de naam Myo-Master®. Zover is het nog niet, maar in deze lezing krijg je een voorproefje.

Download de hand-out: /media/files/icons/pdficon.gif Top Tips voor Krachttraining op Scherp

Tien supplementen onder de loep

De Dopingautoriteit is niet tegen supplementen, maar wil bij lezingen nogal eens het ‘magere spaarvarkentje’ in beeld brengen. Terecht, want het gros van de supplementen doet weinig anders dan de beurs van de fabrikant spekken. Krachttrainingsgoeroe Hans Kroon laat in deze lezing eens de andere kant van de medaille zien. Letterlijk en figuurlijk, want Hans Kroon begeleidt veel topsporters en natural bodybuilders. Een presentatie met vooral een heel praktisch accent: wanneer gebruik je welk supplement en hoe kom je erachter dat het voor je werkt. Met als toegift vijf bloopers (de grootste missers in supplementenland).

Download de hand-out: /media/files/icons/pdficon.gif 10 Supplementen onder de Loep