EN  |  FR

Magere melk als ideale sportdrank

Melk lijkt steeds meer de ideale sportdrank te worden. Niet alleen word je er groot en sterk van, maar uit recent onderzoek komt magere melk ook nog eens naar voren als perfecte vochtaanvuller na intensieve training. En dat na jarenlang boegeroep van hyperkritische consumenten, natuurgenezers en hardcore milieubewusten. De hoogste tijd om loeiend van trots je ‘witte snor’ in het openbaar te tonen.

Het kan verkeren. Tot ver in de jaren zeventig bracht het ‘melkmannetje’ Joris Driepinter het witte goud met groot succes aan de man middels de slogan ‘Ach, moet het, drie glazen melk per dag doet het’, een decennium later opgevolgd met de campagne ‘Melk, de witte motor’. Daarna ging het bergafwaarts en kreeg het product melk steeds meer kritiek van hyperkritische consumenten, natuurgenezers, hardcore milieubewusten en lactose intoleranten met een kort lontje (terwijl het gebruik van KeruTabs het probleem zo kan verhelpen), die van melk de ‘witte sloper’ wilden maken. De laatste jaren echter wordt melk steeds vaker genoemd als de ultieme eiwitbron. En nu dan het recente onderzoek van vooraanstaand sportvoedingswetenschapper R.J. Maughan en collegae in het British Journal of Nutrition waaruit blijkt dat magere melk (maximaal 0,5 procent vet) ook nog eens een perfecte vochtaanvuller is.

Rehydratiemarkt

In de rehydratiemarkt gaan forse sommen om. In Amerika wordt de jaaromzet voor sportdranken geschat op een slordige 3 miljard dollar, waarbij Gatorade domineert met 82 procent van de handel en Powerade een verre tweede is met 13 procent. Als blijkt dat magere melk als vochtaanvuller veel effectiever is dan de isotone ‘melkkoetjes’ van deze sportdrankgiganten, zou het ze wel eens wit om de neus kunnen worden.
Het onderzoek van Maughan en zijn collega’s zag er in het kort als volgt uit: Er werden 11 gezonde proefpersonen (gemiddelde leeftijd 24 jaar) geselecteerd, die flink aan het sporten moesten om 1.8% van hun lichaamsgewicht aan vocht te verliezen. Daarna kregen ze een vochtaanvullende drank met een volume van 150 procent van het verloren vocht. Vijf uur na het sporten werden urinemonsters genomen om de balans van vochtverlies en vochtinname na de training op te maken. Deze procedure werd vier keer herhaald om het effect van magere melk, magere melk met toegevoegde natriumchloride (zout), water en Powerade te testen. De onderzoekers concludeerden, dat de urine-uitscheiding over de herstelperiode bij het drinken van de magere melk niet was veranderd, terwijl bij het water en de sportdrank een tot twee uur na inname er meer geplast werd, zodat er uiteindelijk een negatieve vochtbalans ontstond. Een goede rehydratie na inspanning is van belang om er de volgende training weer stevig tegenaan te kunnen.
De effectiviteit van magere melk zit hem, volgens de onderzoekers, waarschijnlijk in de aanwezigheid van natrium in combinatie met een relatief grote hoeveelheid kalium (ongeveer 45 mmol/l), het mineraal dat zo belangrijk is voor een goede vochtbalans. De magere melk met het toegevoegde zout gaf geen extra voordeel boven de magere melk alleen. Naast het aanvullen van vocht is (magere) melk ook nog eens een uitstekende bron van koolhydraten (snel aanvullen na de training) en eiwitten (vooral het langzame eiwit caseïne) voor de opbouw van spiermassa. Begint aardig op de ideale sportdrank te lijken. Een uitstekend boek van Maughan over sportvoeding vind je hier.

Dossier: