EN  |  FR

Fuseer meer in 2005

Dat je in januari begint met meer bewegen is natuurlijk al erg trendy. Samen met die 1,4 miljoen Nederlanders die de fitnesscentra bevolken, behoor je dan tot een trendsettende minderheid. Natuurlijk ga je niet zomaar aerobiccen of krachttraining doen, maar doe je meteen het hipste van het hipste. Dit zijn volgens de American Council on Exercise de trends voor 2005.

1. Balanceren. Trainingsvormen waarbij je zonder (Tai Chi, Pilates, etc.) of met hulpmiddelen (Swiss ball, Bosu) werkt aan een beter evenwicht en soepeler spieren zijn het helemaal, volgens ACE [voor meer info, klik hier]. Ook lekker retro ‘back to the basics’ met ‘core training’ [zie Kien op je Kern] hoort hierbij.
2. Fuseren. ‘Fusion fitness’ komt op een tweede plaats. Hierbij worden elementen van traditionele fitness gemengd met elementen uit body-mind bewegingsvormen zoals lichaamsbewustheid, lichaamshouding en ademhalingstechnieken.
3. Minimaliseren. Goed nieuws als je een volle agenda hebt. Workouts gaan intensiever worden, maar duren korter. [Circuittraining] zorgt ervoor dat je met een half uur tot drie kwartier flink zweten al weer klaar bent.
4. Adviseren. Met alleen meer bewegen ben je er nog niet. Vandaar de opmars van ‘wellness coaches’ die je op alle terreinen van je leven kunnen voorzien van adviezen om een gezonde en actieve levenswijze te beoefenen.
5. Socialiseren. Sterke stijger is de zogenoemde ‘small-group personal training.’ Daarbij krijg je met een groepje van vijf mensen begeleiding van een personal trainer. Goedkoper dan een-op-een en ideaal om nieuwe mensen te leren kennen.
6. Renderen. Meer en meer bedrijven stimuleren hun werknemers om af te vallen en in beweging te komen en zijn bereid daarvoor te betalen. Beter renderende werknemers betalen die kosten vanzelf terug, is de gedachte. Bedrijfsfitness gaat dus volgens ACE –alweer- definitief doorbreken.
7. Functioneren. Functionele fitness [zie Weg met de Spierballen] gaat meer en meer de traditionele krachttraining, gericht op opbouw van spiermassa, verdringen.
8. Variëren. Er komt meer samenwerking tussen personal trainers en instructors die groepen begeleiden. Zo heb je voordelen van het persoonlijke advies en de gezelligheid van een groepworkout.
9. Familialiseren. Slecht nieuws als je ‘lekker single’ bent en de pest hebt aan kinderen, want fitnesscentra gaan meer en meer activiteiten aanbieden die gezinnen gezamenlijk kunnen doen.
10. Participeren. Meedoen aan bewegingsactiviteiten om de sfeer en om nieuwe mensen te leren kennen, wordt belangrijker dan fitnessen om af te vallen, sterker te worden of dat vermaledijde wasbordje te kweken. Joepie, het wordt gezelli in het fitnesscentrum in 2005.