EN  |  FR

Een partner met ‘kuren’

afbeelding bij Een partner met ‘kuren’

Eén van de bijwerkingen van anabole steroïden is dat ze agressie stimuleren. Niet alle gebruikers hebben daar evenveel last van, maar iedereen in de sport weet welke groep daarvan doorgaans de dupe is. De partners van anabolengebruikers. Als de man (en soms de vrouw) waarvan zij houden weer aan een kuur is begonnen, weten zij dat de hormonale ellende weer voor de deur staat.

Een voorbeeld van zo’n partner vind je op het webforum talkaboutmarriage.com, waar een anonieme bezoeker klaagt over haar verloofde. “Hij is een ander mens als hij anabolen gebruikt”, vertelt ze. “Op dit moment is hij tamelijk rustig omdat hij nu een paar weken off-cycle is, maar hij kan nog steeds erg boos worden.”

Op het web vind je duizenden berichtjes van vrouwen die hun beklag doen over hun partner. Je vindt ze op de fora van vrouwenbladen, fora voor relatieperikelen en – hoe kan het ook anders? – fora voor bodybuilders.

“De man met wie ik al zeven jaar ben getrouwd was aanvankelijk vriendelijk en zorgzaam", schrijft een anonieme echtgenote op het forum van T-Nation. “We hebben samen een mooie tijd gehad. Totdat hij anabolen ging gebruiken. Hij neemt ze in allerlei soorten en maten. En wanneer hij weer aan het kuren is, is hij gemeen en agressief. Hij scheldt me uit, en ik ben bang dat hij me in de toekomst zelfs zal gaan slaan.”

Monster

Dat die angst niet helemaal ongegrond is, bewijzen de horrorverhalen in de nieuwsmedia over anabolengebruikers met losse handen. “Ik dacht hij een vriendelijke man was”, vertelt een Britse dame in een interview met een krant. “Maar door anabolen veranderde hij in een monster.” En als het allemaal klopt wat de journalist uit eerste hand optekende, dan is die term wel op z’n plaats.

Als je op het web gaat zoeken naar de persoonlijke verhalen van de onfortuinlijke partners van anabolengebruikers, ontdek je al snel dat het niet alleen gaat om uitingen van agressie, zoals schelden, dingen kapot maken en soms ook slaan. De meest schrijnende verhalen gaan over anabolengebruikers die volslagen ongevoelig lijken te zijn voor de gevoelens van hun partner.

“Toen hij in de tweede week van zijn kuur zat, zorgde hij niet goed meer voor me”, schrijft een anonieme vriendin van een anabolengebruiker op askmen.com. “Hij was alleen nog geïnteresseerd in seks. Zijn woedeaanvallen waren ronduit verschrikkelijk. Hij sloeg dingen stuk, trok deuren uit hun hengsels, brak onderdelen van onze auto af.”

“Ik heb de afgelopen twee jaar veel doorgemaakt”, vervolgt ze. “Ik verloor mijn vader aan kanker negen maanden geleden, raakte m’n baan kwijt en ik sta rood op de bank. Hij snapt niet dat ik nog in een rouwproces zit, en dat het pijn doet als hij me uitscheldt voor dikke koe of kutwijf.”

Wat ook opvalt, is dat niet iedereen deze persoonlijke verhalen op prijs stelt. Er zijn altijd wel een paar forumbezoekers die er op reageren alsof ze door een wesp worden gestoken. “Tegenover elke anabolengebruiker die dit soort dingen doet, staan er honderd die het niet doen”, is hun reactie steevast. “Laten we alsjeblieft het imago van de anabolengebruikers niet nog verder beschadigen. De media en de samenleving zijn al negatief genoeg over anabolen…” 

Agressie

Toch kun je in alle leerboeken over hormonen en gedrag lezen dat anabole steroïden agressief maken. Psychologen hebben kunnen vaststellen dat jongens van 14 jaar die van nature meer van de androgene testosteronmetaboliet DHT in hun bloed hebben dan normaal, opvallend vaak agressief zijn, en op school moeilijk te hanteren zijn. Hetzelfde is het geval bij jonge vrouwen met meer testosteron in hun bloed dan normaal.

Nou zijn de natuurlijke variaties in concentratie DHT en testosteron in de bloedbaan niet zo verschrikkelijk groot. De allerhoogste natuurlijke concentratie van die hormonen valt in het niet bij de concentratie hormonen in het lichaam van een anabolengebruiker. Je zou dus verwachten dat de toediening van fikse hoeveelheden synthetisch testosteron ook agressie in de hand werkt. En inderdaad, in experimenten reageren mannen die testosteron krijgen toegediend agressiever op provocaties. In proeven waarin mannen doses van 150, 300 of 600 milligram testosteroncypionaat per week krijgen, werkt de toediening van het hormoon agressief gedrag in de hand. Hoe hoger de dosering, hoe sterker het effect.

Een kleine groep?

Uit het onderzoek blijkt trouwens ook dat die toename van de agressie niet optreedt bij alle mannen. In een studie waarin mannen wekelijks 600 milligram testosteron injecteerden, zagen psychiaters afwijkend gedrag bij ongeveer 15 procent van de proefpersonen, en bij de overige 85 procent niet.

Er zit dus een kern van waarheid in de verbolgen reacties van de reaguurders op het web. Waarschijnlijk hebben al die verhalen over gewelddadige anabolengebruikers inderdaad betrekking op een minderheid. Maar goed, dat zal de vrouwen en mannen die zijn opgescheept met een agressieve anabolenpartner natuurlijk worst zijn. En 15% is ook niet echt een kleine minderheid te noemen.

Nog meer aan de hand

Wetenschappers bestuderen de relatie tussen anabole steroïden en agressie al sinds de jaren veertig van de vorige eeuw. Dat onderzoek is nog lang niet afgerond, en het verband blijkt veel complexer in elkaar te zitten dan onderzoekers aanvankelijk dachten. Een recente ontwikkeling in de wetenschap is de ontdekking dat anabole steroïden niet alleen agressie stimuleren, maar ook het vermogen om je in te leven in anderen.

Dat blijkt bijvoorbeeld uit een experimentele studie die Noorse neurologen, verbonden aan het Academisch Medisch Centrum van Oslo, een paar weken geleden publiceerden in Psychopharmacology. De Noren lieten 152 mannen, die allemaal al geruime tijd intensief met gewichten trainden, animaties zien waarin karakters door middel van hun lichaamstaal allerlei emoties uitbeeldden. De Noren ontdekten dat de naturelsporters die lichaamstaal prima konden lezen, en de meeste anabolengebruikers ook. Maar bij de dertig procent van de anabolengebruikers die min of meer afhankelijk van hun anabolen waren geworden, was het vermogen om de lichaamstaal te kunnen lezen verminderd. Vooral het vermogen om angst te kunnen detecteren was afgenomen.

Ook uit al wat ouder Nederlands onderzoek blijkt dat anabole steroïden het vermogen verminderen om de gevoelens van het gezicht van anderen te kunnen aflezen. Op het herkennen van gezichtsuitdrukkingen van positieve emoties als geluk, verrassing en verdriet hebben anabole steroïden geen invloed, maar de herkenning van angst, walging en boosheid wordt een stuk lastiger als er meer androgene hormonen in je systeem circuleren.

Anabole steroïden maken gebruikers minder empathisch, zouden psychologen zeggen. Empathie is het vermogen waardoor je weet wat andere mensen voelen, zonder dat je precies hetzelfde als zij hebt meegemaakt. Empathie zorgt er voor dat je weet wat voor effect je gedrag heeft op anderen, en kan voorkomen dat je mensen tegen je in het harnas jaagt of kwetst. Ruzies en conflicten in de relationele sfeer escaleren sneller als je niet ziet dat je gedrag je partner boos maakt. Of verdrietig. Of gewoon doodsbang.

Meer over geweld, agressie en anabolen lees je hier.

Wie geconfronteerd wordt met huiselijk geweld kan hier terecht. 

Dossiers: