EN  |  FR

4e editie Essentials of Strength Training and Conditioning

afbeelding bij 4e editie Essentials of Strength Training and Conditioning

Het wordt wereldwijd beschouwd als hét leerboek over fysieke training: Essentials of Strength Training and Conditioning. Het is dan ook verplichte kost als je Certified Strength and Conditioning Specialist wilt worden bij de befaamde Amerikaanse National Strength and Conditioning Association (NSCA). De 1e editie verscheen in 1994, de 2e in 2000, de 3e in 2008 en nu 8 jaar later de 4e editie. Wat is er veranderd?

Het eerste wat opvalt is dat de tweehoofdige eindredactie is vervangen. Thomas Baechle, die hoogst persoonlijk in 2007 het eerste CSCS-examen in Nederland kwam afnemen, en Roger Earle zijn vervangen door Gregory Haff en Travis Triplett. In tegenstelling tot de vorige eindredactie hebben Haff en Triplett allebei een PhD. Maar niet alleen de eindredactie veranderde. Van de 31 auteurs die bij de 2016-editie zijn betrokken deden er slechts 9 in 2008 ook mee.

Weer dikker

Dan de omvang. In 2008 telde het boek 641 pagina’s. Dat zijn er nu 735 geworden. Nieuwe wetenschappelijke kennis en praktische toepassingen van de afgelopen 8 jaar zijn erin verwerkt. Er zijn vooral flinke updates doorgevoerd ten aanzien van high-intensity training, overtraining, behendigheid (agility), voeding voor gezondheid en prestatie en tot slot periodisering. Ook is het lijstje met fysieke tests uitgebreid. Via de site van Human Kinetics heb je met een code bovendien de beschikking over 61 video’s van diverse oefeningen, inclusief instructies.

De indeling van het boek is enigszins veranderd. Nu geen secties, delen én hoofdstukken, maar alleen hoofdstukken. Wat hetzelfde is gebleven is dat ieder hoofdstuk start met het noemen van de algemene leerdoelen. Verder worden in de lopende tekst belangrijke leerpunten (key points) aangegeven. Ieder hoofdstuk eindigt met de belangrijkste begrippen en het eindigt met enkele multiple choice vragen.

Ergogene middelen

Voorheen was er één hoofdstuk over voeding. Nu zijn er twee, een gericht op voeding voor de gezondheid en de ander gaat over voedingsstrategieën om prestaties te leveren. Hierdoor wordt er veel meer pagina’s aan dit onderwerp besteed.

Het daaropvolgende hoofdstuk gaat over Performance-Enhancing Substances and Methods oftewel stoffen en methoden die de prestatie bevorderen. De stoffen worden ingedeeld in supplementen en hormonen. Opvallend is dat de WADA dopinglijst wel wordt genoemd, maar er wordt niet diep op ingegaan. De dopinglijst van de NCAA (National Collegiate Athletic Asscoiation) wordt echter wel uitgebreid in een tabel getoond. Op testosteron en anabole steroïden wordt wel dieper ingegaan. Ook de pro-hormonen, zoals DHEA en androsteendion komen aan bod. Vervolgens passeren HCG, insuline, groeihormoon, EPO, de bèta-2-agonisten en bètablokkers de revue. Dan komen diverse supplementen aan bod, zoals BCAA’s, HMB, de spierbuffers bèta-alanine, natriumbicarbonaat en natriumcitraat, l-carnitine, creatine, cafeïne, preworkout energy drinks, efedrine en tot slot Citrus Aurantium (met synefrine).

Alternatieve oefeningen

Wat echt nieuw is in deze 4e editie is een hoofdstuk over alternatieve oefeningen: Exercise Technique for Alternative Modes and Nontraditional Implement Training. Wie de wereld van de fysieke training op de voet volgt ziet niet heel veel nieuws, maar het is wel een mooi overzicht dat er wordt gegeven. Allereerst wordt gewezen op de regels voor veiligheid, zoals een goede lichaamshouding, voetpositie en ademtechnieken. Daarna komen oefeningen aan bod met het eigen lichaam(sgewicht), core stability training, strong men oefeningen, het gebruik van kettlebells, verzwaring door kettingen of elastieken en unilaterale training. Aan het eind van het hoofdstuk worden foto’s met instructies gegeven van enkele bekende alternatieve oefeningen. Kortom, dit is wel een aanwinst.

Conclusie

Essentials of Strength Training and Conditioning is en blijft hét leer- en naslagboek voor fysieke trainers. Zowel theorie als praktijk over zeer veel onderwerpen komen aan bod. Een lust en een must voor de serieuze fysieke trainer die sporters wil begeleiden naar topprestaties.

Essentials of Strength Training and Conditioning (4e editie)
Redactie: Gregory Haff & Travis Triplett
Uitgever: Human Kinetics Publishers
735 pagina’s, 74,55 euro
Januari 2016

Dossier: