EN  |  FR

Beter trainen door de kracht van de geest

Training, voeding en rust zijn de belangrijkste instrumenten waarmee krachtsporters hun lichaam kunnen opbouwen. Maar als je om wat voor reden dan ook behoefte hebt aan meer, verdiep je dan eens in de kracht van de suggestie. Het is minder zweverig - en een stuk effectiever - dan je waarschijnlijk denkt.

Arnold Schwarzenegger geloofde in de kracht van de geest. ‘We kennen allemaal het verhaal van de moeder die, bij een verkeersongeluk, in staat was een auto op te tillen omdat haar kind er onder lag’, schreef hij ooit. ‘Als je de kracht van de geest optimaal benut, zijn er geen grenzen aan wat het lichaam vermag.’

Schwarzenegger kende bodybuilders die zichzelf, vlak voordat ze de gym binnenstapten, voorstelden dat ze geweldenaren waren als Genghis Khan of Conan De Barbaar, en uit die suggestie mentale kracht putten voor hun workouts. Arnold zelf gebruikte visualisatietechnieken. Als hij bijvoorbeeld zijn armen trainde, stelde hij zich voor dat zijn biceps een rotspartij waren. Met elke rep die hij uit zijn sets wist te persen werden de pieken van het bicepsmassief een beetje hoger.

Hypnotherapie

De in 2009 overleden hypnotherapeut Pete Siegel verdiende zijn geld door sporters te helpen om de kracht van hun geest te mobiliseren. Veel van zijn cliënten waren bodybuilder. In deze clip uit de jaren tachtig van de vorige eeuw zie je hem werken met Tom Platz. Andere bodybuildingcoryfeeën die tot zijn klantenkring behoorden waren  Lee Haney, Mike Christian en Boyer Coe. In een interview met Iron Man vertelde Siegel dat hij via hypnose bodybuilders hielp om hun workouts net een beetje intensiever te maken, zodat ze meer spiermassa konden opbouwen. Bovendien kon hij ze motiveren om zich aan hun dieet te houden.

Wetenschappelijke onderbouwing

Hypnotherapie en de visualisatietechnieken die Schwarzenegger beschreef hebben met elkaar gemeen dat ze werken door suggestie. Een hypnotherapeut plant suggesties in je geest, maar je kunt dat natuurlijk ook net zo goed zelf doen. Dat suggestie werkt staat onomstotelijk vast, en het lijkt er ook op dat suggestie sporters kan helpen om beter te presteren.

Japanse onderzoekers ontdekten bijvoorbeeld dat proefpersonen een knijpveer met meer kracht kunnen dichtknijpen als ze een afbeelding van een dichtgeknepen hand zien. Alleen al het zien van zo’n afbeelding activeert de delen van de hersenen die betrokken zijn bij het feitelijk dichtknijpen van je handen, vermoeden de Japanners. Als je tijdens of even later echt je handen moet dichtknijpen, sturen je hersenen en zenuwbanen je spieren sterker en gerichter aan – en ben je dus een beetje sterker.

Hetzelfde principe verklaart waarschijnlijk de wonderlijke uitkomsten van een studie die Franse sportwetenschappers in 2010 publiceerden in Journal of Strength and Conditioning Research. De onderzoekers ontdekten dat krachtsporters meer reps kunnen maken als ze tussen hun sets door visualiseren hoe ze straks hun set zullen uitvoeren.

De Methode Coué

Als je zelf eens wilt experimenteren met suggestie, dan is het misschien een idee om je te verdiepen in de ideeën van de Franse psycholoog Émile Coué (1857-1926). Coué had in zijn jeugd gewerkt in de apotheek van zijn ouders. Als sommige klanten hun bestelling kwamen ophalen, liet de jonge Coué zich op een positieve manier uit over hun gezondheid. ‘U ziet er al een stuk beter uit dan de vorige keer’, zei hij dan bijvoorbeeld. ‘Het gaat goed met uw gezondheid.’ En tot zijn verbazing merkte Coué dat die bemoedigende woorden effect sorteerden. De klant in kwestie ging dikwijls ook echt vooruit.

Coué werkte zijn ervaringen uit tot een systeem, dat later bekend zou worden als De Methode Coué. De gedachte die aan dat systeem ten grondslag lag, was dat suggestie sterker is dan wilskracht. Het voorbeeld dat Coué graag gaf, was dat van een smalle plank van ongeveer twintig centimeter breed en tientallen meters lang. Leg je die plank in een hangar op de vloer, dan kan iedereen over die plank heen lopen zonder er af te vallen. Maar leg je diezelfde plank op grote hoogte tussen twee wolkenkrabbers, dan zijn er nog maar heel, heel erg weinig mensen die dat kunnen. De angst om te vallen is zo groot dat vrijwel alle mensen aan hun vermogen gaan twijfelen om de oversteek te kunnen maken. En daardoor is de kans dat zo’n onderneming uitloopt op een dodelijke valpartij levensgroot.

Door het implanteren van suggesties kan het lopen van de ene naar de andere wolkenkrabber over een smalle plank net zo makkelijk worden als het lopen over eenzelfde plank op de vloer, betoogde Coué. De psycholoog was overigens geen voorstander van zulke experimenten. Hij hoopte dat mensen door suggestie van hun examenstress af konden komen, of hun slaapproblemen konden oplossen. En ook met het verbeteren van je trainingsresultaten zou hij waarschijnlijk geen problemen hebben gehad.

Zelf doen

De meest eenvoudige manier waarop je volgens Coué een suggestie in je geest kunt planten, is die vijf keer per dag hardop tegen jezelf te zeggen. Je hersenen slaan die informatie vervolgens op en gebruiken die. Het is wel van belang om je suggestie zo realistisch en concreet mogelijk te functioneren. Bovendien moet je suggestie betrekking hebben op iets waarop je direct invloed kunt uitoefenen. ‘Ik krijg knoeperds van pecs’ is dus geen goede suggestie.

Maar stel nu dat je op dit moment 6 reps kunt bankdrukken met 120 kilo, en al een tijdje vastzit op dat punt. ‘Ik kan 7 reps bankdrukken met 120 kilo’ is in dat geval al een stuk beter geformuleerd, maar die suggestie is nog steeds niet perfect. Hij kan nog concreter. Beter is: ‘Als ik morgenmiddag in m’n sportschool ga trainen, en ga bankdrukken op dat apparaat naast het squatrek, dan maak ik 7 reps met 120 kilo.’

Als je serieus met suggestie wilt experimenteren, dan raden we je aan om je eerst eens in de ideeën van Coué te verdiepen. Er zijn nog veel meer andere systemen ontwikkeld, maar de ideeën die je vindt bij Coué zul je altijd weer terug zien komen. Coué schreef in het begin van de twintigste eeuw een aantal boeken die in het Engels zijn vertaald, en waarvan digitale versies circuleren op het web. Zijn meest bekende boek is bijvoorbeeld Self-Mastery through Conscious Autosuggestion uit 1920. Een PDF van dat boek vind je hier.

Dossiers: