EN  |  FR

Vader als voortrekker

‘Goed voorbeeld doet goed volgen.’ ‘Jong geleerd, oud gedaan.’ Het zijn van die eeuwenoude volkswijsheden die nog vaak gedebiteerd worden. Bijvoorbeeld als het gaat om in beweging te komen en te blijven. Voorafgaand aan de Olympische Spelen London 2012 vroegen onderzoekers van de Britse University of Essex aan 4.000 schoolkinderen hoe het zat met de actieve levensstijl van hun ouders. Er bleek voor vader een bijzondere rol te zijn weggelegd.

Dat wetenschap niet altijd verbluffende vernieuwende inzichten oplevert, is bekend. Een bevestiging van ‘bekende waarheden’ kan echter geen kwaad. Het onderzoek van Dr Gavin Sandercock van de University of Essex is een uitstekend voorbeeld van dat gegeven. Iedereen kent de volkswijsheden ‘Goed voorbeeld doet goed volgen’ of ‘Jong geleerd, oud gedaan.’ Het onderzoek Associations Between Perceived Parental Physical Activity and Aerobic Fitness in Schoolchildren dat onder zijn leiding werd uitgevoerd, vooraf aan London 2012, benadrukt dat nog eens.

Luie ouders

Sandercock en collega's vroegen ruim vierduizend Britse schoolkinderen hoe fysiek actief zij dachten dat hun ouders waren. Tweederde van de kinderen gaf aan dat, in hun ogen, hun ouders zo goed als geen fysieke activiteiten ontwikkelden. Sandercock maakt daarbij wel de kanttekening dat de ouders wel in beweging kunnen zijn zonder dat hun kinderen dat misschien opvalt, maar het gaat hier om het zichtbare gedrag van de ouder(s) als rolmodel. Uit eerder onderzoek bleek dat kinderen van inactieve ouders vijftig procent meer kans hebben om zelf ook inactief te zijn. Ook dat maakt het onderzoek duidelijk. De ondervraagde kinderen ondergingen een fitnesstest (twintig minuten shuttle run) en een kwart van hen kregen na afloop van de test het predicaat ‘niet fit.’

Vaderrol, moederrol

Jongen en meisjes waren fitter wanneer tenminste een van de ouders gezien werd als actief in vergelijking met kinderen van wie beide ouders inactief waren. De invloed van de ouders op de kinderen werd sterker als ouder en kind van hetzelfde geslacht waren, hoewel meisjes met actieve vaders vaker fit waren dan meisjes met een inactieve vader. Meestal is het zo dat meisjes zich sterk associëren met wat hun moeder doet en jongens hun vader als rolmodel zien. Voor wat activiteit betreft blijkt een actieve vader echter voor zowel zoon als dochter een voortrekkersrol te vervullen. Doet vader toch wat goed!

Het onderzoek is nog niet gepubliceerd, maar al wel geaccepteerd voor publicatie in Journal of Physical Activity and Health.Je kunt er alvast een samenvatting van lezen.

Een filmpje waarin dr. Sandercock het belang van bewegen uitlegt, vind je hier.

Dossiers: