EN  |  FR

Afslanken gaat beter met groene thee

Als je wilt afslanken en wel een steuntje in de rug kunt gebruiken, dan heb je aan groene thee misschien een goeie. Die boodschap komt nu eens niet van een fabrikant van afslankpillen, maar van onderzoekers van de universiteit van Maastricht. Die deden een metastudie, in de wetenschap ‘the gold standard’, waarvan de uitkomst een hoog betrouwbaarheidsgehalte heeft.

Slankmakende thee

Die afslankpillen op basis van groene thee zouden in theorie kunnen werken. Groene thee – en in mindere mate witte thee of Oolong-thee – bevat immers cafeïne en catechines. Cafeïne verhoogt de concentratie van adrenaline en nor-adrenaline in het bloed, en zorgt er tegelijkertijd voor dat de cellen gevoeliger zijn voor die pephormonen. Daardoor staan vetcellen wat meer vetzuren af aan het bloed, en verbruiken spieren wat meer energie.

Catechines als EGCG, ECG en EGC remmen de afbraak van diezelfde pephormonen. Krijg je zowel theecatechines als cafeïne binnen, dan kan de concentratie pephormonen dus hoger oplopen dan wanneer je alleen cafeïne inneemt. Bovendien werken catechines direct in op de vetcel. Ze activeren enzymen die de vetcel zijn inhoud laten afstaan aan het bloed, waarna de spiercellen die kunnen verbranden.

Een mooie theorie. Maar klopt hij ook? Volgens sommige studies wel. In de jaren negentig deden onderzoekers uit het Zwitserse Fribourg bijvoorbeeld een experiment waarin ze proefpersonen op een dag drie keer 50 mg cafeïne gaven. Zoveel cafeïne zit er in een klein kopje koffie. Het dagelijkse energieverbruik van de proefpersonen steeg daardoor met 15 kilocalorieën. Dat is niet veel. De onderzoekers gaven hun proefpersonen een andere keer drie keer 50 mg cafeïne plus 500 mg extract uit groene thee. En verhip: het energieverbruik over een dag nam daardoor toe met bijna 80 kcal.

Metastudie

Uitgemaakte zaak, zou je denken. Groene thee werkt. Maar niet uit alle studies komen zulke mooie uitkomsten als uit het Zwitserse onderzoek van hierboven. Daarom besloten Maastrichtse onderzoekers, die op zoek zijn naar natuurlijke stoffen die afslanken makkelijker maken, om alle studies naar de afslankwerking van groene thee te verzamelen, de uitkomsten bij elkaar te vegen en opnieuw te analyseren. Die metastudie verscheen een paar weken geleden in het wetenschappelijke tijdschrift Obesity Reviews.

Toen de onderzoekers een overzicht hadden van alle beschikbare gegevens concludeerden ze dat groene thee werkt. Ze konden zelfs berekenen hoeveel gram vet je per dag extra verbrandt als je cafeïnepillen of groene thee-extracten slikt. Voor elke mg cafeïne die je op een dag slikt, verbrandt je lichaam 0.01 gram vet extra, aldus de calculatie van de Maastrichtenaren.

De hoeveelheid extra vet die je op een dag verbrandt als je een product met groene thee gebruikt bereken je door de milligrammen cafeïne en catechines (en dus niet de andere fenolen) in dat product bij elkaar op te tellen. Vervolgens vermenigvuldig je die met 0.02. De uitkomst is het aantal grammen vet dat je per dag extra verbrandt.

Niks geen pillen

Volgens analyses van onderzoekers van het Amerikaanse landbouwministerie zitten er in elke 200 ml (da’s een grote kop) zelfgemaakte groene thee ongeveer 250 mg catechines. In diezelfde kop zit ook ongeveer 30 mg cafeïne. Da’s samen 280 mg – en volgens de Maastrichtse wetenschappers goed voor een extra vetverbranding van 5.6 gram. Drink je elke dag 3 koppen groene thee, dan zou dat je na drie maanden dus ruim anderhalve kilo lichaamsvet kunnen schelen. Da’s de moeite. En daar heb je dus helemaal geen supplementen voor nodig.

Dossiers: