EN  |  FR

Yoga Broad bekeken

afbeelding bij Yoga Broad bekeken

Het lijkt zo rustgevend. En goed voor je lijf. En voor je bewustzijn. En voor het voor het voorkomen van fysieke klachten. Yoga-beoefenaars zweren bij hun rek- en strekoefeningen. En honderden studies lijken hen gelijk te geven. Maar is dat mantra hummend je lijf rekken en strekken wel echt zo goed voor je? Veelvuldig bekroond New York Times journalist William J. Broad, zelf yoga-beoefenaar, vroeg het zich af.

Bill Broad, wetenschapredacteur bij de New York Times, is niet zo maar een journalist bij een van de meest prestigieuze kranten in de wereld. Twee keer een Pulitzer onderscheiding, een Emmy Award… Broad neemt zijn vak serieus. En onlangs nam hij ook zijn favoriete vorm van lichaamsbeweging, yoga, serieus. En dat nam de yogawereld hem niet in dank af. Zijn boek The Science of Yoga: The Risks and the Rewards, dat dit jaar verscheen, zette het yogawereldje op z’n kop. Maar dan net even anders dan ze gewend waren.

Dodelijke standjes

Niet dat wij ook maar enigszins kunnen tippen aan de New York Times, maar eind vorig jaar hadden we ook al zo onze twijfels over de ‘hardheid’ van de wetenschappelijke bewijzen, die stellen dat het beoefenen van yoga het beste is wat je kunt doen voor lichaam en geest. Broad zelf kreeg, nadat hij tijdens een yoga-uurtje een zware rugblessure had opgelopen, ook twijfels. En zijn onderzoek bevestigde dat. In zijn boek beschrijft hij het ene na het andere zware yoga-ongeluk en legt hij uitvoerig uit hoe funest de meest populaire houdingen als de hoofdstand, de schouderstand en de ploeg kunnen zijn voor je nekwervels en zelfs kunnen leiden tot een herseninfarct. Echt heilzaam, zoals de yogi’s beweren, is het allemaal niet.

Nuchtere Nederlandse yogi

De website van de Vereniging Yogadocenten Nederland is relatief bescheiden als het gaat om de helende werking van yoga. ‘Yoga is géén gymastiek, maar door lichaam-, adem- en ontspanningsoefeningen worden er processen in het lichaam in werking gezet en dat werkt (on)bewust positief door op lichaam en geest. Bij elke yogales is er een herhaling van houdingen (asana’s) uit voorgaande lessen en daarnaast worden nieuwe houdingen geleerd. Zo is elke les weer anders. Alle houdingen tijdens de yogalessen hebben tot doel om de organen, klieren, gewrichten,  zenuwstelsel, bloedvaten, evenwicht, etc. beter te laten functioneren. Wekelijks yoga beoefenen houdt uw lichaam soepel en veerkrachtig. Daarnaast kan yoga ook heel ontspannend werken, door met rustgevende oefeningen heel bewust in het ‘hier en nu’ met jezelf bezig te zijn. Veel mensen voelen zich na een les dan ook ontspannen en/of verkwikt.’

Getemperde verwachtingen

Dat laatste erkent Broad ook. Minder stress, minder somberheid, betere seks, dat zijn de voordelen die hij vindt, maar verder ziet hij meer nadelen en gevaren. Hoewel hij in zijn boek weinig heel laat van de helende kracht van yoga, was Broad met zijn boek er niet op uit om yoga onderuit te halen. Het ging hem vooral om het doorprikken van de mythes waar yoga zich sinds jaar en dag mee omgeeft en mensen duidelijk te maken dat yoga niet altijd voor iedereen een ongevaarlijke, helende, en geestverruimende vorm van lichaamsbeweging is. Broad beoefent nog steeds yoga, maar heeft de asana’s aangepast aan wat zijn lichaam hebben kan.

Meer over Broad en zijn boek The Science of Yoga: The Risks and the Rewards vind je hier. Daar kun je ook de samenvatting (All Bent Out of Shape) lezen die hij voor Times Magazine in januari van dit jaar schreef. Een sympathiek maar zorgelijk interview met Broad is te vinden op Youtube.

Dossiers: