EN  |  FR

De herontdekking van Royal H. Burpee

In vele opzichten was Royal Huddleston Burpee de voorganger van Kenneth Cooper, de man die de term aerobics muntte en wiens Cooper-test menigeen nachtmerries bezorgde. Burpee’s boek ‘Seven Quickly Administered Tests of Physical Activity’ was tot in de tweede helft van de vorige eeuw het standaardwerk voor het afnemen van fitheidtesten. Burpee raakte in de vergetelheid, tot de CrossFit-beweging hem herontdekte. Waarvoor dank.

De term ‘aerobics’ is een ‘uitvinding’ van Dr. Kenneth H. Cooper, de voormalige legerarts die in 1968 zijn boek 'Aerobics’ op de markt bracht; met veel succes. Het boek is een studie naar de (gezondheids-) effecten van aëroob bewegen en het bleek uiteindelijk de basis voor joggen te worden. De Coopertest werd, en is, de standaard om te bepalen of iemand fysiek fit is. Wat Cooper, nog steeds actief als arts en onderzoeker, veertig jaar geleden aerobics noemde, noemen we nu weer gewoon duursporten. Vóór Cooper golden andere fitheidnormen. De Burpee, bedacht door de arts Royal H. Burpee, was één manier om die fitheid te testen.

Zo Brits als een Burpee

Burpee (1898-1987) diende in de 1ste Wereldoorlog. Tussen de twee wereldoorlogen in behaalde hij zijn doctoraal als bewegingswetenschapper aan de Columbia University. Om de fitheid van militairen te testen onwikkelde hij enkele fysieke tests die hij beschreef in zijn boek ‘Seven Quickly Administered Tests of Physical Activity’ (1940).

De Burpee, één van de tests, is een uitgebreide squat, waarbij je in vier tellen hurkt, je handen op de grond plaatst, je benen naar achteren uitstrekt, vervolgens terug in de gehurkte positie springt en weer gaat staan. Het is niet duidelijk of Burpee de Burpee zelf heeft bedacht of gewoon ingepast heeft in zijn testmodellen. Als norm geldt minimaal zestien Burpees voor mannen en twaalf Burpee’s voor vrouwen, in dertig seconden. De aantallen lijken niet indrukwekkend, maar het is echt een zware fitnesstest.  Je kunt het natuurlijk ook overdrijven. Het Guinness World Record uit 1994 staat op naam van de Brit Paddy Doyle met 1.840 Burpee’s in een uur.

Herontdekking

Ten opzichte van de Coopertest is het voordeel van de Burpee dat je geen looptraject of loopband nodig hebt om de test uit te voeren. Een paar vierkante meter vloeroppervlakte is voldoende. Bovendien is het een erg effectieve beweging om fitter te worden.

De Burpee kent vele varianten, zodat je oneindig kunt variëren. Dat verklaart wellicht dat de CrossFit beweging de Burpee in ere herstelde. Als eerbetoon aan Royal Huddleston Burpee organiseren zij op 4 juni van dit jaar, de honderdenvijftiende geboortedag van Burpee, de 115eRoyal Burpee Challenge. Voor iedere echte fitnesser natuurlijk een ware uitdaging!

Dossiers: