EN  |  FR

Weekendverwennerij ondergraaft je afslanksucces

Mannen en vrouwen die willen afvallen geven de strijd tegen de overtollige vetlagen op als het weekeinde begint, en pakken hem volgens een Amerikaanse studie pas weer op als ze weer aan het werk gaan. En da’s jammer. Je kunt sneller afvallen als je in het weekend wat minder de ‘verwenknop’ aanzet.

In de weekeinden verwennen we onszelf. We zitten op de bank voor de buis, en trakteren onszelf op de caloriebommetjes uit de schappen van de supermarkt en snackbar. Dat patroon is het resultaat van een jarenlang reclamebombardement van de voedingsindustrie, en is inmiddels zo gewoon geworden dat iedereen weet wat onderzoekers bedoelen als ze het over de ‘Western weekend lifestyle’ hebben.

Het is weekend!

In 2008 publiceerden voedingswetenschappers van Washington University in St. Louis een studie naar het effect van de ‘weekend lifestyle’ op mensen die willen afvallen. Het onderzoek is alweer vier jaar oud, maar de resultaten zijn nog steeds interessant.

De Amerikanen zetten een groep mannen en vrouwen op dieet en verminderden hun energie-inname, ze kregen dus minder calorieën. Een andere groep ging niet op dieet, maar ging fors meer bewegen en verbrandde meer calorieën. Na een jaar waren beide groepen afgevallen. De minder-eters verloren ongeveer 8 kilo, de meer-bewegers waren 6 kilo kwijtgeraakt.

Tijdens het jaar dat het experiment had geduurd hadden de onderzoekers de proefpersonen dagelijks gevolgd. Ze wisten dus precies hoeveel de afslankers per dag hadden gegeten, hoeveel calorieën ze hadden verbrand, en hoeveel ze hadden gewogen. Zo konden de onderzoekers achterhalen dat in de weekeinden de proefpersonen ophielden met afvallen. Dat kwam omdat zowel de minder-eters als de meer-bewegers op de zaterdag en de zondag enkele honderden kilocalorieën meer aten dan normaal en ook minder bewogen. Het effect van die extra inname van energie was zo groot dat de afslankers in het weekeinde aankwamen in plaats van dat ze gewicht verloren. Het is duidelijk wat dat betekent: de ‘weekend lifestyle’ maakt je pogingen om af te vallen minder effectief.

De onderzoekers bestudeerden hun proefpersonen al voordat hun afslankpoging begon. In die periode was het weekend-effect nog sterker. Daarom vermoeden ze dat de ‘weekend lifestyle’ niet alleen afslankpogingen minder effectief maakt, maar ook een grote rol speelt in het aanzetten van vet als je niet op dieet bent.

Tot die conclusie komen wel meer studies. Mensen die bezig zijn om dik te worden blijven op doordeweekse dagen redelijk op gewicht, maar bouwen hun vetmassa vooral op in de weekeinden en in vakantieperioden. Dan eten ze meer dan normaal, en bewegen ze minder.

Smokkeldag = smikkeldag

Het Amerikaanse onderzoek is nuttig voor mensen die willen afvallen maar waarbij de resultaten tegenvallen, omdat het laat zien waar het hoogst waarschijnlijk fout gaat: in de weekeinden. Die informatie is dubbel zo interessant omdat steeds meer diëtisten en afslankgoeroes adviseren om tijdens een afslankdieet een vaste dag in te bouwen waarop afslankers alles mogen eten wat ze willen, een zogenaamde 'smokkeldag'. Zo’n vaste dag om te zondigen maakt het makkelijker om het dieet vol te houden, luidt de redenering.

Hoe verstandig zo’n idee ook lijkt, het werkt natuurlijk alleen bij afslankers die het niet te gek maken, dat wil zeggen, er niet een echte 'smikkeldag' van maken. En uit studies als die van de Washington University weten we dat de meeste afslankers het weekend zien als een moment van beloning na dagenlang braaf te zijn geweest, en dan zetten ze het op een smikkelen.Dat werkt ernstig averechts.Tijdens de weekeinden hebben mensen meer discipline nodig, niet minder.

Wil je afvallen en heb je behoefte aan een moment waarop je mag eten wat je wilt? Beperk dat dan tot één maaltijd per week, en zondig niet je hele weekeinde. Het is, ehm, zonde.

Dossiers: