EN  |  FR

Het nieuwe eten versus schone voeding

Het jaar 2012 staat binnen enkele weken voor de deur. De goede voornemens werken zich via de krochten en bochten van het brein naar het bovendek van het bewuste en het kan niet anders of een van die voor de hand liggende voornemens zal waarschijnlijk met voeding, met anders of minder eten te maken hebben. Dat is niet zo gek, want de maandenlange omgang met Sint en Santa hebben de middelomtrek weer danig doen uitdijen. Op dat moment staan de schuldbewuste spijtoptant grofweg twee verstandige voedingsstrategieën ter beschikking: ‘Het Nieuwe Eten’ van het Voedingscentrum versus ‘Schone Voeding’ van de fanatieke fitnesser.

Het zijn de eerste aarzelende stappen op het pad van een ander eetpatroon versus het radicaal uitmesten van keuken- en koelkasten, laden en vakken, trommels en glazen potten, kortom alle plaatsen waar een mens zijn favoriete lekkernijen kan verstoppen. Het is haalbaarheid versus schoon schip en voor beide methoden valt wat te zeggen.

Het Nieuwe Eten

‘Het Nieuwe Eten’, een initiatief van het Voedingscentrum gaat over veranderingen. Nu is een hongerdieet natuurlijk ook een verandering, en een flinke ook, maar precies tegen ‘crash diets’ en andere populaire afslankmethoden zet Het Nieuwe Eten zich af. Rare regeltjes en onnatuurlijke eetpatronen, dat houden mensen toch niet lang vol en voor ze het weten vallen ze terug in hun oude, ongezonde manier van eten. De bedoeling bij ‘HNE’ is kritisch te kijken naar wat je zoal eet en verbeterpunten op te schrijven. In plaats van de hele waslijst verbeterpunten in één keer radicaal aan te pakken, kies je één verbeterpunt uit en probeer je dat bij te stellen. Stel je drinkt dagelijks een halve liter volle melk en je schakelt over op magere melk. Smaakt een stuk minder, maar je schrapt wel even flink wat verzadigde vetten en calorieën, want een halfje volle melk komt op 300 kcal en de magere variant op 150 kcal. Mik je ook nog de boerenmetworst van je middagboterham en vervang je die door rosbief, dan ben je al een heel eind. Het is haalbaar, effectief en als je daarnaast besluit kleinere porties te eten, dan gaat het afslanken vlot. De truc is de verandering(en) zo door te voeren dat je eigenlijk nauwelijks verandering merkt. Eigenlijk lijkt Het Nieuwe Eten sterk op het ouderwetse ‘Ik let een beetje op mijn eten’.

Schone Voeding

Schone Voeding is een bodybuilding/fitnessterm voor het schrappen van zo’n beetje alles wat niet bijdraagt aan een slanker en gespierder lichaam. En daar staat de buurtsuper stampvol mee. Met andere woorden, bij de ‘Schone Voeding’ aanpak vervangen we chocoladekoekjes niet door gortdroge Mariakaakjes, maar door helemaal geen kaakjes of andere soorten koolhydraten die bij ‘SV’ niet door de beugel kunnen.

Naast het schrappen van junkfood wordt er ook meer naar voedingsverhoudingen gekeken. Zo is de aanbevolen hoeveelheid eiwit per dag 1,5 tot 2 gram per kg lichaamsgewicht voor fanatieke fitnessers, bodybuilders of afslankers. De inname van vet kan zakken tot een procent of 20, afhankelijk van hoeveel calorieën je mag hebben en de koolhydraten worden nogal eens strategisch ingezet. Er wordt met andere woorden niet alleen gekeken naar wat je eet, maar ook wanneer. Hier komt het principe van nutrient timing om de hoek kijken.

Wie gewoon wil afslanken vind in ‘Het Nieuwe Eten’ een hele praktische en effectieve aanpak. Wie er ook nog fanatiek bij wil gaan sporten, bijvoorbeeld om een andere ‘fysiek’  te ontwikkelen, die vind bij ‘ SV’ voldoende aanknopingspunten. Zie ook het voedingsdeel van het Eigen Kracht doel Slank & Gespierd.

 

Hoe de kerstman van zijn overgewicht wordt afgeholpen zie je hier.

Dossiers: