EN  |  FR

Goud op je bord

‘Goud op je bord’ is een sportief kookboek en bevat tientallen recepten van verantwoorde, lekkere en eenvoudig te bereiden gerechten. Het boek is geschreven door  Erik te Velthuis, chefkok van het grootste topsportcomplex in Nederland, Papendal, en diëtiste &  sportvoedingsadviseur Brenda Frunt. Het bevat tal van topgerechten van onder andere veldrijdster Marianne Vos en hardloper Bram Som. Bij alle recepten worden niet alleen de ingrediënten en de bereidingswijze vermeld, maar ook het aantal calorieën en de voedingsverhoudingen. De meeste recepten zijn binnen 20-30 minuten op tafel te toveren. Is dat lekker of niet?

Bij maaltijden voor topsport denk je al gauw aan enorme borden doorgekookte spaghetti, een paar liter melk en drie bruine broden. Bij dat beeld beginnen de speekselklieren nu niet direct overuren te maken, tenzij je op een hongerdieet zit. Het sportkookboek ‘Goud op je bord’ breekt met de traditie van steeds dezelfde dingen moeten eten omdat het goed voor je (sportprestatie) is. Voor de verandering gaat het hier nu eens om lekker én gevarieerd eten, waardoor je als topsporter echt trek krijgt in de maaltijd. Niet onbelangrijk, want topsporters moeten door hun intensieve training wel flink eten. Al maken ze het niet allemaal zo bont als zwemmer Michael Phelps.

Gouden gerechten

Hoe kun je lekker en gezond koken? Is het mogelijk verantwoord te eten zonder daarvoor uren in de keuken te staan (een sporter heeft zijn/haar rust nodig!). Kun je iets speciaals op tafel toveren zonder eerst stad en land af te lopen voor de ingrediënten (weet je hoe hard ik vandaag getraind heb…)? En kan die voeding dan ook nog bijdragen aan een topprestatie? Jazeker! Dat bewijst het nieuwe sportieve kookboek Goud op je bord.

De tientallen gerechten in het boek zijn onderverdeeld in ontbijtgerechten, lunchgerechten, tussendoortjes, maaltijdsoepen en hoofdmaaltijden voor alle seizoenen. Naast de recepten vind je in het boek interviews met topsporters als Esther Vergeer, Siem de Jong, Marianne Vos, Naomi van As, Bram Som, Kamiel Maase, Rafik Zohri en Esmé Kamphuis. En met toptalenten die de sport een warm hart toedragen, zoals Cees-Rein en Astrid van den Hoogenband, Arko van Brakel, Philip de Roo en Marco Hoogerland. Zij vertellen over hun visie op de betekenis van voeding voor topprestaties en presenteren hun favoriete gerechten.

Gouden duo

Het zeer fraai – zeg maar gerust ‘appetijtelijk’ – geïllustreerde boek is geschreven door chefkok Erik te Velthuis, keukenmanager van Hotel & Congrescentrum Papendal in Arnhem, waar ook de maaltijden worden verzorgd voor het op Papendal gevestigde Centrum voor Topsport en Onderwijs. Hij doet er alles aan om voeding voor topsporters lekker, gevarieerd en prestatiebevorderend te laten zijn. Hij heeft bij het schrijven van het boek ruim advies gekregen van Brenda Frunt, diëtiste en sportvoedingsadviseur. De combinatie ‘sportkok’en sportdiëtist maakt van Goud op je bord een uniek boek. Het hoort dan ook bij iedere (top)sporter én fitnessfanaat klaar voor gebruik op het aanrecht te liggen.

 

Een prettig recept uit het boek vind je hier. Een interview met de auteurs, hier.

 

‘Goud op je bord’ (176 pagina’s) van Brenda Frunt en Erik te Velthuis is uitgegeven door Arko Sports Media en kost 24, 95 Euro.

Dossiers: