EN  |  FR

Sudden Impact: de wereldwijde strijd tegen illegale medicijnen

Het was me het weekje wel. Tussen 20 en 27 september hield IMPACT – een internationale werkgroep in de strijd tegen illegale medicijnen – een goed voorbereide razzia waaraan 81 landen deelnamen. De coördinatie was onder andere in handen van INTERPOL, en zoals bekend zijn criminelen niet dol op politie en al helemaal niet wanneer ze ‘all of a sudden’ onaangekondigd komen binnenvallen. Hoewel de vangst respectabel was, moeten er natuurlijk vaker acties worden gehouden om de 'interneppers' een halt toe te roepen. 

In de week van 20-27 september werd onder codenaam Operatie Pangea IV actie ondernomen tegen de wereldwijde illegale handel in nepmedicijnen, ter ondersteuning van de internationale werkgroep IMPACT (International Medical Products Anti-Counterfeiting Taskforce). Politie, douane, internetproviders en andere partijen die kunnen bijdragen aan de strijd waren bij de operatie betrokken. Er namen maar liefst 81 landen deel. Er werden die week 13.500 websites betrokken bij de illegale productie en handel van vervalste medicijnen van het internet gehaald, ruim 45000 pakketten onderzocht en bijna 2,5 miljoen neppillen afkomstig van 48 landen in beslag genomen, waaronder anabole steroïden, antibiotica, antidepressiva, maar ook afslankpillen en voedingssupplementen. Het hoofd van de afdeling van INTERPOL die zich met deze zaken bezig houdt, Aline Plan?on, hoopt dat dit soort acties ook bijdraagt dat mensen voorzichtiger worden met wat ze op internet aanschaffen

De productie van nepmedicijnen is een internationaal fenomeen. De World Health Organization (WHO) schat dat het wereldwijd om 10% van de medicijnen gaat. In de meer ontwikkelde landen gaat het om 1%, maar in Azië, Afrika en Zuid-Amerika kan dat oplopen tot wel 30%. De nepmedicijnen beperken zich niet tot het bekende lifestyle trio ‘spierversterkers, afslankers en seksprestatiebevoorderaars’, maar het gaat ook om belangrijke medicijnen die mensenlevens kunnen redden.

Interneppers

Op onze website berichten we met enige regelmaat over vage pillen of supplementen die dopinggeduide stoffen bevatten zonder vermelding op de ingrediëntenlijst. Wat er zo links en rechts opduikt, lijkt het topje van de ijsberg te zijn. Ook het Ministerie van Welzijn, Volksgezondheid en Sport waarschuwt op de website www.internetpillen.nl voor deze praktijk. Eigen onderzoek geeft ook duidelijk aan, dat er bij het aanschaffen van ‘spullen’ op internet de nodige risico’s kleven. En het zijn niet louter specifieke of schimmige websites die hun instinkers aan de man/vrouw willen brengen, maar zelfs grote en respectabele websites lijken onvoldoende actie te ondernemen om ‘vervuiling’ van hun producten te voorkomen. Kortom, misschien toch maar even drie keer op je achterhoofd krabben voor je ergens aan begint.

Dossiers: