EN  |  FR

Fitnessgoeroes: Callan Pinckney

Het duurde bijna tien jaar voor haar oefenprogramma aansloeg, maar na optredens bij onder anderen Oprah Winfrey had Barbara Biffinger Pfeiffer Pinckney, beter bekend als Callan Pinckney, midden jaren tachtig van de vorige eeuw een wereldwijde hit met Callanetics. Veel fitnesscentra in Nederland hebben het nog steeds op het programma staan. Kennelijk zit er nog voldoende rek in.

De ‘eighties’, het decennium van ‘big hair and bad music’, volgens velen, maar ook het decennium van de workoutvideo’s, met als ongekroonde koninginnen Jane Fonda en haar tegenhanger Callan Pinckney. Boze tongen beweren wel eens dat Pinckney een rage kon worden, omdat de gemiddelde Nederlander de high impact workouts van Fonda niet konden bijbenen. Anderen stellen dat Fonda al snel een Nederlands alternatief had in de persoon van Debbie ‘Shine on’ Jenner, de leadzangeres indertijd van Doris D. and The Pins, die twintig jaar later Pilates herintroduceerde in de vorm van Ground Control en zo haar eigen rek- en strekprogramma in de markt zette. Wat er ook beweerd werd: Callanetics zette door.

De langzame rebel

Waarom Barbara Biffinger Pfeiffer Pinckney zich Callan noemde is vaag – het schijnt dat een numeroloog vond dat die naam beter bij haar paste-, maar commercieel gezien was het in ieder geval een vondst. Haar oorspronkelijke voornamen hadden nooit zo’n ‘catchy’ naam opgeleverd als Callanetics.

Pinckney, die als kind veel last had van haar rug en benen, was, net als Fonda, in haar jeugd rebels. Ze vertrok op jonge leeftijd, zonder haar middelbare school af te maken, naar het buitenland en zwierf ruim tien jaar over de wereld. Terwijl Fonda rebels bleef, koos Callan Pinckney bij haar terugkeer in 1972 naar Amerika voor rustiger vaarwater. Haar gezondheidsproblemen waren verergerd, maar ze vond soelaas in oefeningen gebaseerd op de balletlessen die ze als kind had gevolgd. Het werd de voedingsboden voor Callanetics, een low impact oefenprogramma.

Strek, strekker, sterker

Callanetics is een fitnessprogramma dat tot doel heeft het lichaam sterker te maken en in vorm te brengen. Dat resultaat wordt bereikt door rustig uitgevoerde, spierversterkende oefeningen. De spieren worden getraind door de afwisseling tussen spanning en ontspanning. De trainingen bestaan uit afwisselend statisch en dynamisch uitgevoerde rekoefeningen die zich vooral richten op de diepere buik-, billen-, benen- en rugspieren. Bij Callanetics draait alles om low impactoefeningen. Dat betekent dat er vooral grondoefeningen gedaan worden en er niet gesprongen wordt, in tegenstelling tot bijvoorbeeld bij high impact aerobics.

De centrale gedachte van Callanetics is dat ‘traditionele’ oefeningen niet de dieper gelegen spieren aanpakken. Pinckney stelt dat haar methode van veelvuldig aanspannen en rekken van de spieren, vooral met grondoefeningen, dat wel doen. Callanetics werd midden jaren ’70 in Amerika geïntroduceerd en sloeg niet aan. Het duurde tot begin 1986, na optredens in een aantal nationaal uitgezonden praatshows, waaronder die van Oprah Winfrey, dat het grote publiek zich bekeerde tot Callanetics. Toen ging het hard en werd Callanetics een van de eerste wereldwijde fitnessrages.

Populair in Nederland

In Nederland werd de methode begin jaren ’90 geïntroduceerd door het toenmalige tijdschrift BodyTrend Magazine. En, zoals later gebruikelijk bleek (bijvoorbeeld bij de Tae Bo rage), Nederlandse fitnessondernemers wilden wel meegaan in de nieuwe beweging, maar niet vastzitten aan licenties. Twintig jaar later echter hebben nog steeds veel fitnesscentra Callanetics op hun rooster staan. Of het stretchen werkt, is overigens al heel lang een discussie. Callan Pinckney leeft niet echt meer in de ‘spotlights’, maar is nog wel betrokken bij het ‘moderniseren’ van haar geesteskind. Meer daarover vind je hier. Een proefje van het origineel hier.

Dossiers: