EN  |  FR

Eiwitdieet misschien probleem voor oude nieren, niet voor jonge

Als je nieren niet goed functioneren is een dieet met veel eiwitten niet erg verstandig, maar een hoge eiwitconsumptie kan geen kwaad als je nieren in orde zijn. Zo denken de meeste artsen erover. Maar nieuwe studies suggereren dat ouderen die veel eiwitten eten zich misschien beter door een arts in de gaten kunnen laten houden. 

De tientallen grammen eiwit die krachtsporters dagelijks binnenkrijgen zijn volgens studies niet schadelijk voor hun nieren, ontdekten Duitse onderzoekers al in de jaren negentig. Dat bleek uit een studie waaraan in totaal bijna negentig vegetariërs - die weinig eiwitten aten - en bodybuilders- die ruime eiwiteters zijn - meewerkten. Een deel van de bodybuilders gebruikte eiwitsupplementen, een ander deel niet. Uit dat onderzoek bleek dat er geen verband was tussen de inname van eiwitten en de hoeveelheid albumine in de urine.

Dat moeten we misschien even uitleggen. Gezonde nieren filteren kwalijke stoffen uit het bloed, maar laten eiwitten als albumine in het bloed zitten. Ongezonde nieren lekken kleine beetjes albumine in de urine. Artsen spreken dan van ‘microalbuminurie’. Hoe meer albumine er in de urine zit, des te slechter zijn je nieren er aan toe.

Belgische fysiologen publiceerden een onderzoek met dezelfde uitkomst in 2000. In die studie vonden de onderzoekers ook geen nierafwijkingen bij bodybuilders die dagelijks tot 2.8 gram eiwit per kg lichaamsgewicht consumeerden.

Jong of oud

Uitgemaakte zaak, zou je denken. De fikse hoeveelheden eiwit die krachtsporters gebruiken zijn niet slecht voor de nieren. Maar een recent experiment suggereert dat die hoeveelheden in ieder geval niet meer gezond voor je nieren zijn als je al wat ouder bent. In dat experiment lieten onderzoekers van Mayo Clinic twee groepen niet-sportieve mensen 10 dagen een dieet volgen waarbij 30 procent van de energie uit eiwitten kwam. De ene groep was gemiddeld 24 jaar oud, de andere 70. De nieren van alle proefpersonen waren in orde.

Toen de 10 dagen waren afgelopen brachten de onderzoekers de verbinding iothalamaat in de bloedbaan van de proefpersonen en keken daarna hoe snel de nieren die stof afvoerden naar de urine. Hoe sneller de nieren dat konden, des te beter. De onderzoekers zagen dat de nieren van de jonge mensen beter functioneerden door het eiwitdieet, maar de nieren van de ouderen minder goed. ‘Dit betekent misschien dat een dieet met veel eiwit op de langere termijn niet gezond is voor ouderen’, concludeerden de onderzoekers.

Als je zestig-zeventig jaar bent, en toch een hoog-eiwitdieet wilt volgen, dan is het misschien een goed idee als je de werking van je nieren laat monitoren door een arts. Gewoon, om het zekere voor het onzekere te nemen.

Dossiers: