EN  |  FR

Het verscheiden van een legende

afbeelding bij Het verscheiden van een legende

Op 23 januari jl. overleed op 96-jarige leeftijd Jack Lalanne. Voor de wat jongere lezers, Jack Lalanne wordt terecht beschouwd als een van de oervaders –naast het intrigrende genie Arthur Jones, grondlegger van Nautilus- van de fitnessbranche. Het opmerkelijke is dat, vooral in Amerika, Lalanne een ‘beeldbuisbuilder’ was. Ook opmerkelijk dat zijn dood zoveel aandacht kreeg in de Nederlandse media. Terecht, want zoveel echte helden kent de fitnesswereld niet.

Francois Henri  ‘Jack’ Lalanne was een ‘self educated’ bodybuilder. Hij begon daar al mee in de jaren dertig. Hij was een op junkfood levende puber toen hij een lezing volgde over de voordelen van goede voeding en beweging. Het was een bepalend moment in zijn leven. In 1936 opende hij zijn eerste fitnesscentrum, waar hij mannen én vrouwen trainde met krachttrainingstoestellen. Dat was ongehoord in die dagen, waar rekken en strekken de boventoon voerde. Zijn leden trainden –en dat had Lalanne ook gemeen met Arthur Jones- veelal op door hem zelf ontworpen toestellen. Zijn eerste centrum groeide uit tot een fitnessketen met in zijn hoogtijdagen bijna tweehonderd centra. Uiteindelijk moest hij die fitnessketen van de hand doen.

Houd het simpel

Hij werd in 1959 een nationaal icoon in de VS met de Jack Lalanne Show, het eerste gezondheidsprogramma in Amerika dat op nationale televisie werd uitgezonden. Lalanne was niet iemand van grootse theorieën. Zijn eenvoudige boodschap luidde: let op wat je eet ("If man made it, don't eat it."), doe vooral aan krachttraining en blijf in beweging. Als je niet in beweging blijft, word je futloos en gedeprimeerd.

In zijn tv show, die vierendertig jaar lang te zien was, deed hij onder meer eenvoudige oefeningen (met hulpmiddelen als een stoel of een handdoek) voor vooral vrouwen, kinderen en bejaarden, die ze in hun huiskamer konden meedoen. “Dokters verklaarden me voor gek. Gewichtheffen zou mensen hartaanvallen bezorgen en het libido in gevaar brengen”, zei LaLanne daarover. Hij was daarmee, bij wijze van spreken, de eerste PT’er. Het format van zijn tv programma is klaarblijkelijk tijdloos, want vijftig jaar later doet het programma Nederland in Beweging iedere ochtend precies hetzelfde als LaLanne in de Jack Lalanne Show.

In de jaren zeventig was Jack Lalanne betrokken bij de introductie van de LifeCycle, de ‘uitvinding’ die het ‘moderne’ fitnesscentrum mogelijk maakte. De LifeCycle, een stationaire fiets, was de basis waarop Augie Nieto LifeFitness bouwde, een van ‘s werelds grootste fabrikanten en distributeurs van cardiofitnessapparatuur.

Puur natuur

Dat Lalanne praktiseerde wat hij preekte bleek wel in een interview dat hij een jaar of acht geleden gaf aan Men’s Health. Het dagelijkse regime van krachttraining en zwemmen was dusdanig dat de fitnessredacteur van het ‘geblokte buiken blaadje’ het nauwelijks kon bijbenen. Ook op het gebied van voeding bleef zijn stelregel hetzelfde. Eet niets wat door een voedselfabrikant gemanipuleerd is. Toegevoegde suikers beschouwde hij als de grootste boosdoener voor overgewicht, hij sprak dan ook van 'sugarholics'. Voeding moest van Lalanne puur natuur zijn. Hij bouwde een ‘tweede’ carrière op met de verkoop van een door hem zelf ontworpen sapjesmaker.

Zijn dood is natuurlijk jammer, hij heeft er alles aan gedaan om het onvermijdelijke te voorkomen, want zoals hij zelf ooit grapte: “.. and believe me, I can't die, it would ruin my image." Gezien de grote mediabelangstelling bij zijn dood (zelfs Al Jazeera besteedde er ruim aandacht aan) lijkt Lalanne nog springlevend te zijn.

Dossiers: