EN  |  FR

‘In het zweet uws aanschijns…’

Zweten is een manier om de lichaamstemperatuur te reguleren. Vrouwen zweten minder dan mannen. Japanse wetenschappers gingen op zoek naar die verschillen en de invloed van een fysieke inspanning op de zweetproductie.

Zweet wordt geproduceerd door de zweetklieren. Een lichaam heeft exocriene zweetklieren en apocriene zweetklieren. De eerste komen over het hele lichaam voor en zorgen bij verhitting voor afkoeling van het lichaam. De tweede, die zich vooral op behaarde plekken bevinden, geven naast zweet ook onder meer feromonen af. Opmerkelijk is dat het meeste zweten emotioneel zweten is. De productie van emotioneel zweet, bij bijvoorbeeld een schrikreactie of nervositeit, is vijf keer hoger dan bij een fysieke inspanning of hoge buitentemperaturen.

Efficiënter zweten

Dat mannen meer zweten dan vrouwen was al bekend. Dat heeft te maken met de hoeveelheid testosteron in het mannenlichaam. Japanse onderzoekers, onder leiding van Yoshimitsu Inoue, van de Osaka International University en de Kobe University onderzochten de verschillen tussen zwetende mannen en vrouwen tijdens een intensieve fysieke inspanning. Het onderzoek maakt duidelijk dat mannen efficiënter zweten. Zowel de mannen als de vrouwen gingen beter zweten naarmate ze meer getraind waren, maar de verbeteringen waren bij de mannen groter. Bij de ongetrainde proefpersonen hadden de vrouwen de slechtste zweetreactie.

Meer inspannen

Volgens Inoue zorgt de getraindheid van het lichaam er voor dat de kerntemperatuur van het lichaam afneemt, waardoor een fysieke inspanning langer volgehouden wordt. Door efficiënter te zweten houden mannen zo’n inspanning langer vol. Een echt sluitende verklaring daarvoor heeft de onderzoeker nog niet. Hij zoekt het in de evolutionaire ontwikkeling. Vrouwen hebben minder lichaamsvocht dan mannen. Door een fysieke inspanning minder lang te kunnen volhouden, voorkomt het vrouwenlichaam dat er uitdroging optreedt. Het onderzoek maakt ook duidelijk dat naarmate een lichaam beter getraind is, de zweetreactie bij zowel mannen als vrouwen efficiënter wordt. Het onderzoek vind je hier. Voor vrouwen die meer willen zweten, heeft Inner Circle een manier bedacht. En als dat onvoldoende 'zweetreactie' geeft, is Bootcamp for Women misschien een idee.

Dossiers: