EN  |  FR

Presentaties Dopingautoriteit EFAA-conventie 18 september 2010

‘Bewegen is Medicijn’ was het motto van het Personal Training en Clubmanagement Congres, dat vorige maand in Veldhoven werd gehouden. Beloofd is de presentaties op de website te zetten. De presentaties werden goed bezocht en enthousiast ontvangen.

Fitness-instructeurs op Eigen Kracht

Fitness-instructeurs, al dan niet personal, kunnen wel een beetje Eigen Kracht gebruiken. Niet alleen omdat klanten vaak torenhoge wensen hebben (een wasbord in zes weken), maar ook omdat de (personal) instructeur in zijn/haar eigen ontwikkeling vaak behoefte heeft aan betrouwbare informatiebronnen over training, voeding, supplementen, en ja, ook aan informatie over werking en risico’s van doping. Immers, uit een recent rapport van TNO (Prestatiebevorderende middelen bij fitnessbeoefenaars, juni 2009) is gebleken dat 8,2 % van de fitnessbeoefenaars dopinggeduide middelen gebruikt.

De Eigen Kracht-aanpak legt sterk de nadruk op de eigen mogelijkheden van de sporter, en gaat daarbij uit van het op gezonde wijze behalen van het gestelde doel. Zowel voor het opbouwen van spiermassa als het verlagen van het lichaamsvetpercentage is daarbij een bijzondere rol weggelegd voor krachttraining in combinatie met voeding, herstel en motivatie. In deze presentatie komen twee kerndoelen aan bod: spieren opbouwen en afslanken en hoe dat op Eigen Kracht aan te pakken. Presentatie: Hans Wassink

Overgewicht in beweging: praktische tips voor fitness-instructeurs

Overgewicht dreigt omvangrijke vormen aan te nemen in Nederland. Misschien nog meer dan de cosmetisch aspecten van overgewicht, moeten we ons zorgen maken over de gezondheidrisico’s van overgewicht: hartklachten, hoge bloeddruk, diabetes, klachten aan het bewegingsapparaat. Wat zijn de mogelijkheden van een fitness-instructeur/trice om iemand met overgewicht niet alleen snel en verantwoord te laten afslanken, maar ook sterker uit het proces te laten komen? Gekeken wordt naar training, voeding, herstel, motivatie en het hoofdstuk supplementen om het afslankproces te ondersteunen. Het centrale doel is daarbij niet het felbegeerde wasbordje of de superslanke lijn, maar gezonder en sterker worden, en vooral ook… meer bewegen. Presentatie: Anneke Palsma

Op stapel

Voor 2011 geven we op de EFAA-congressen weer een aantal interessante presentaties, waaronder ‘Creatine: 20 jaar aan de top’, en presentaties over EPOC en krachttraining, vegetarische voeding en spieropbouw en een presentatie (onderzoek) over het aanbod op internet van medicijnen en dopinggeduide middelen. Op welke EFAA-conventies deze presentaties precies gegeven zullen worden (februari of mei 2011) is nu nog niet bekend, maar we houden de lezer(es) op de hoogte.

Fitnessinstructeurs op Eigen Kracht

Overgewicht in beweging 

Dossiers: