EN  |  FR

De afvalval

Op 2 december jl. zette de omroep Llink in het tv-programma Koopkracht een aantal afvalmythes nog eens helder op een rijtje. In krap vierentwintig minuten werd een ontluisterend beeld geschetst van de illusies waar de gemiddelde Nederlander in gelooft als het om afvallen gaat. Reclame lijkt vaak effectiever dan voorlichting als het om tegen gaan van overgewicht gaat. Totdat de onzin eens haarfijn wordt gefileerd. Er is nog hoop.

December is traditioneel de maand waarin de goegemeente zich voorneemt gezonder te gaan leven. Afvallen staat daarbij vaak op de eerste plaats. Aanleiding voor Llink, de omroep die in september 2010 van de buis dreigt te verdwijnen, om in hun consumenten programma Koopkracht een aantal populaire methoden om het overgewicht kwijt te raken nog eens op een rijtje te zetten. Arts, schrijver en hoogleraar Ivan Wolffers en de Wageningse hoogleraar Humane Voeding Gert Jan Schaafsma gaven flink tegengas.

Imploderende vetcellen

Het blijft enigszins verbazingwekkend om ‘afvalspecialisten’ met grote stelligheid hun ‘absoluut effectieve’ methode te zien verdedigen. Van vacuüm gezogen lichamen die dankzij verbeterde doorbloeding zorgen voor plaatselijk verdwijnende vetcellen tot Lipolise, waarbij dankzij geluidspulsen vetcellen imploderen, tot supplementen die de werking van de schildklier versnellen, waardoor je vetcellen uitplast, de aanbieders van al de methoden zijn er heilig van overtuigd dat het werkt. Je kunt
hier de uitzending nog eens bekijken.

De kracht van marketing

Natuurlijk weet je als weldenkend mens dat er geen wondermiddelen of –methodes zijn om snel en/of ‘lokaal’ af te vallen. Meer energie gebruiken dan je inneemt is de enige methode en dat kost gewoon tijd, inspanning en discipline. De uitzending van Koopkracht maakt nog eens duidelijk, dat leep doordachte marketing die inspeelt op wat mensen willen geloven, niet vaak genoeg onderuit gehaald kan worden.
Na die uitzending van Koopkracht zouden 233.000 mensen beter moeten weten, maar we vrezen dat het convenant overgewicht nog wel even wat werk te verrichten heeft. Vandaar dat we hier graag een handje helpen en hopen dat lezers dit webbericht naar alle afslankers in hun omgeving sturen. Als stimulans én om duidelijk te maken dat effectief afslanken meer met Eigen Kracht te maken heeft dan met pillen en methoden die niet werken en de afslanker aan het lijntje houden. Waarvan akte.