EN  |  FR

Gezond want ijzersterk

Kracht en gezondheid horen samen, letterlijk en figuurlijk. Daarom heeft een groot en sterk lichaam dat verkregen is door het gebruik van anabole steroïden en andere middelen ook altijd iets wrangs. Je bent groot en sterk, maar wel volledig afhankelijk van pil en spuit. Een recent onderzoek maakt weer eens duidelijk dat kracht en gezondheid onverbrekelijk met elkaar verbonden zijn. Wat blijkt namelijk, bankdrukken, legpressen en basisoefeningen voor grote spiergroepen sterken de gezondheid!

Zeker, er zijn banken waar je beter een eind bij uit de buurt kunt blijven, maar voor het banken met een berg ijzer – in de wandelgang ‘bankdrukken’ genoemd – geldt dat in ieder geval niet. Ook legpressen en andere oefeningen waar je flink wat gewicht bij kan gebruiken helpen je niet alleen sterker, maar ook gezonder te worden. Recent onderzoek maakt dat duidelijk. En het aardige is, dat het onderzoek is gedaan bij meer dan tienduizend mannen, die in de jaren tachtig werden onderzocht in de Cooper Clinic in Dallas tot 2003.

Kenneth H. Cooper is een van de grote founding fathers of fitness, vooral waar het de conditie betreft. Zijn Coopertest is wereldberoemd. Cooper had weinig op met trainen met gewichten en forse spierbundels, maar uit bovenstaand onderzoek blijkt dat hij zich daar ernstig in verkeken heeft. Op een NSCA-congres begin dit jaar in Papendal gehouden, wist professor dr. William Kraemer, die wat krachttraining betreft minstens zo’n reputatie heeft als Cooper had op het gebied van conditie en aërobe training, ons te vertellen dat Cooper hem later had toevertrouwd ‘het belang van krachttraining voor de gezondheid te hebben onderschat’.

Kracht en kanker

Het opbouwen van spiermassa en spierkracht beschermt tegen kanker, dat is de conclusie van de Amerikaanse onderzoekers die bovengenoemde onderzoek uitvoerden. De Amerikanen volgden meer dan tienduizend mannen die in de jaren tachtig werden onderzocht in de Cooper Clinic. Wanneer de mannen in staat waren met wat zwaardere gewichten te kunnen bankdrukken of legpressen, was de kans dat ze aan kanker overleden kleiner. De uitgebreide sportmedische keuring die de mannen ooit ondergingen, hielp de onderzoekers bij factoren als fitheid en lichaamsvetpercentage.

In 2008 publiceerden de onderzoekers al over het verband tussen spierkracht en langer leven. Sterke mannen leven langer en spierkracht beschermt volgens hen vooral tegen kanker. Heb je een gemiddeld of hoog spierkrachtniveau, dan is de kans op allerlei vormen van kanker dertig procent lager, behalve voor prostaatkanker. En bij die spierkracht hoef je dan niet eens een heel laag lichaamsvetpercentage te hebben. Optimaal is echter wel fitheid (inclusief gezond lichaamsvetpercentage) én kracht. Daar komen Cooper en Kraemer samen en vormen ze een ijzersterk duo. Op deze website pleiten we al jaren voor het nut van krachttraining.

Meer over bovenstaande vind je ook hier en hier.

Dossier: