EN  |  FR

Mister Freakenstein goes ‘natural’

Gregg Valentino, de man met de meest wanstaltige spieren ter wereld – bij het brede publiek vooral bekend door de documentaire over zijn exploderende biceps – zegt in een recent interview de hele santenkraam aan anabolen, groeihormoon, insuline, schildklierversnellers, clenbuterol, synthol en wat er nog meer in de medicijnkast van een krankzinnige staat om ongezond groot te worden, de rug toe te keren. Zijn groeiende populariteit onder kinderen brachten hem tot dat inzicht.

De meest gehate man in bodybuilding kreeg van zijn dochtertje te horen dat de kinderen in haar klas hem zo’n kanjer vonden. Dat ging Valentino kennelijk te ver, want om te worden wat Mister Freakenstein was geworden, moet je beschikken over een groot cynisme en een sterke behoefte jezelf letterlijk en figuurlijk op te blazen. Valentino groeide in de loop van zijn ‘bodybuildingcarrière’ uit van de doorsnee ‘gymrat’ die helemaal idolaat is van bodybuilding en bodybuilders tot een dopedealer, crimineel en het boze geweten van topsport in het algemeen en bodybuilding in het bijzonder.

Ramblin’Freak

Jarenlang hield hij de bodybuildinggoegemeente een gruwelijke lachspiegel voor. Griekse idealen van welgevormde en goed getrainde lichamen, daar ging bodybuilding in dit high tech tijdperk toch al lang niet meer om. Het volk dat massaal naar de topbodybuildingwedstrijden komt kijken, heeft volgens hem lak aan esthetische proporties en symmetrische vormen. De massa wil massa, en wie wil genieten van fraaie vormen gaat maar naar het Rijksmuseum.

Maar nu wil hij van zijn Mr. Freakenstein-imago af en wil kinderen op scholen waarschuwen voor de gevaren van de hele doping & drugscultuur, waarin het gebruik van anabolen en insuline, schildklierversnellers en synthol verkocht wordt als stoer en helemaal niet gevaarlijk … als je maar weet wat je doet. Maar Valentino wist helemaal niet goed waar hij mee bezig was. Zijn twee sportscholen hielp hij vakkundig naar de bliksem, dealde in drugs en doping, en zijn experimenten op zichzelf – waarmee hij een internetsensatie werd – waren geen geplande pogingen tot prestatieverhoging, maar de zichtbare signalen van een getroebleerde geest.

Toen hij in 2002 ‘rock bottom’ was gekomen, werd hij gered door Muscular Development, het Amerikaanse hardcore bodybuildingmagazine, die voor hem speciaal de rubriek ‘Ramblin’ Freak’ creëerde. Daarin schreef hij voortdurend in hoofdletters en doorspekt met veel slang uit het criminele milieu over steroïden en andere middelen en hoe hypocriet iedereen daar over deed. Gekken en dwazen spreken de waarheid, zegt men, en Gregg Valentino voldeed in hoge mate aan beide kwalificaties. Valentino heeft echter geen zin meer om zich voor het karretje van Muscular Develoment te laten spannen en de schaduwzijden van het gegoochel met anabolen en al die andere middelen weg te poetsen.

Echte zelf

De beweging die Valentino maakt is echt Amerikaans evangelistisch. ‘Ja, ik ben diep gezonken, maar ik heb gebiecht en nu begin ik weer met een schone lei’. Nu gunnen we natuurlijk ieder zijn bekering en als iemand achter de schermen van het ‘steroïdencircus’ heeft gekeken, dan is het Valentino wel. Maar wat blijft er aan ‘echts’ over als je de hele medicijnkast waaruit hij jaren heeft geput wegdenkt? Toch niet veel meer dan iemand die van lijf en leven een ruïne heeft gemaakt. En daar nu de boer mee op wil om kinderen te waarschuwen. Hopelijk vertelt hij erbij dat je niet eerst van je leven een veldslag hoeft te maken om wat te leren…