EN  |  FR

Gezocht: vette kinderen

Zucht. Ach en wee. Gooi er maar weer een congres tegen aan. Trek maar weer een subsidiepot open. Want obese ‘kids’, wie wil ze niet helpen? Maar waar zijn ze? Opnieuw blijkt dat statistieken subsidiestromen niet tegen houden en dat bewindslieden mee blijven huilen met de wolven die de statistieken verstopten in het grote, boze bos.

Je las het hier al eerder. Wetenschap is vermakelijk en om te lachen en soms om te gieren en over de overgewichtepidemie wordt gelogen. Prettig dus om de vele ‘wetenschappelijke’ uitglijers opgesomd te zien in een overzichtelijke Top Tien, jaarlijks samengesteld door de wetenschapjournalist Hans van Maanen.

Scoren met gezondheid

Opmerkelijk is dat vijf van de tien uitglijers in Van Maanens lijst te maken hebben met wat goed of slecht is voor je gezondheid. Zo staat op de tiende plaats de actie van Arbobouw om het overgewicht onder bouwvakkers te bestrijden. Afgezien van het gegeven dat overgewicht waarschijnlijk geen invloed heeft op de levensverwachting, bleek uit een langlopende Duitse studie dat er onder Duitse bouwvakkers met een overgewicht oplopend tot dertig kilo minder voortijdig het loodje legden dan onder hun collega’s met een ‘gezond’ gewicht.

Een hoog ‘zie je wel’-gehalte staat op de achtste plaats. Een twee weken durend onderzoek onder zes mannen ‘bewees’ dat het eten van Heinz tomatensoep de kwaliteit van het sperma bevorderde. Inderdaad, Heinz subsidieerde het onderzoek.
De ‘daar gaan we weer’-verzuchting vind je op de derde plaats. Mediterraan eten is goed tegen longaandoeningen. Kranten kopten naar aanleiding van het onderzoek van Amerikaanse onderzoekers ‘Middellandse-Zeedieet helpt ook de longen.’ Nauwkeurig lezen leert dat zeven van de bijna 43.000 onderzochte Amerikaanse artsen geen longklachten hadden gekregen als ze elf jaar lang mediterraan hadden gegeten.
De ‘duh’-reactie komt op de tweede plaats met het onderzoek van Annabella Slingerland die concludeerde dat mensen na hun pensioen minder vaak naar hun werk fietsen.

Geen toename

En voor het ‘zucht’-gehalte maar weer eens die zielige, dikke kinderen. Gezien het vele geld dat de overheid pompt in het bestrijden van de ‘overgewichtepidemie’ maar weer eens de werkelijkheid rond kinderen met overgewicht volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek. Op de zesde plaats in Van Maanens Top Tien. ‘En dan de anti-snoepreclame. Wat is beter: kinderen leren omgaan met reclame (of dat nou voor snoep, seks of deo is), of kinderen afschermen van die reclame? Moeten snoepautomaten op school worden verboden zodat kinderen niet in verzoeking worden gebracht, of is het beter ze te laten wennen aan allerlei al dan niet verborgen verleiders op hun pad? Of moeten we er helemaal mee ophouden? Uit de Landelijke Jeugdmonitor, onlangs gepubliceerd onder auspiciën van minister Rouvoet, bleek opeens dat overgewicht onder kinderen amper stijgt: net als een kwart eeuw geleden is twaalf procent te zwaar en drie procent veel te zwaar. Steeds meer kinderen sporten. Maken we ons over de goede dingen zorgen?’

/media/files/plaatjes/tabel1.jpg

/media/files/plaatjes/tabel2.jpg

Bron; Hans van Maanen, De uitglijers van 2007. Een verbazend gebrek aan benul (www.vanmaanen.org). Tabellen uit: CBS, Landelijke Jeugdmonitor, Rapportage 3e kwartaal 2007. Aanbevolen is verder zijn lezing ‘De leeuw, de worst en de wetenschapsjournalist’.