EN  |  FR

En de moraal van het verhaal…

afbeelding bij En de moraal van het verhaal…

Met de recente publicatie van ‘Good Calories, Bad Calories: Challenging the Conventional Wisdom on Diet, Weight Control, and Disease’ van wetenschapsjournalist Gary Taubes is de discussie over de oorzaken van overgewicht weer even heet als een net uit het frituurvet gesprongen bitterbal. Is het je eigen schuld dat je buik over je broekband baggert, kun je weer je ouders de schuld geven of wordt te dik zijn dan toch acceptabel?

De voorpublicatie in New York Magazine leidde al tot de nodige controverse in ‘the land of the free and the home of the obese.’ In het weekend van de 20ste oktober wakkerde Taubes, de auteur van ‘Good Calories, Bad Calories: Challenging the Conventional Wisdom on Diet, Weight Control and Disease’ tijdens de Larry King Show in een discussie met onder meer ‘Oprah’s anti-dikkerds’ Dr. Oz de discussie verder aan. De vraag ‘Is overgewicht een kwestie van genen?’ verzandde al snel in een verwaterde discussie over of Atkins wel of geen gelijk had met zijn opvattingen over de rol van koolhydraten bij afvallen en overgewicht. Da’s niet zo heel interessant. De vraag die Taubes stelt in New York Magazine, ‘Does Exercise Really Make Us Thinner’, is dat wel.

Opmars van ‘dik-acceptatie’

Overgewicht is ‘dikke zaken’ doen. Niet alleen fabrikanten van voedingsmiddelen, maar hele hordes wetenschappers, subsidie slikkende campagnebedenkers en Bakker’s die afvalboeken schrijven, verdienen er een dik belegde boterham mee. Je kunt je afvragen hoe ‘zwaar’ het probleem echt is, je kunt je ook afvragen of je van meer bewegen afvalt, maar je kunt ook een beetje filosoferen over de vraag of de gezondheidsgoeroe’s met hun verkrampte opgeheven vingertje een koekje van eigen deeg krijgen. Staan we aan de vooravond van ‘De Opmars der Dikke Horden’?

Averechts effect moraliseren

Eind september gaf ethica Inez de Beaufort een lezing over de individuele verantwoordelijk van te dik zijn. Ze houdt een pleidooi tegen de stigmatisering van dikke mensen. Ze krijgt daarin bijval van onder meer voedingswetenschapper dr. Ellen Kampman.
Het zijn geluiden die aangeven dat meer mensen een beetje moe worden van het gemoraliseer rond gezonder leven. Overheidscampagnes hebben soms zelfs een averechts effect. Is dat een vrijbrief om alles maar te laten blubberen en geen meter meer te verzetten dan echt nodig is? Natuurlijk niet. Door meer te bewegen, verbeter je je fitheid en dat is goed voor de kwaliteit van je leven. Door niet meer te eten dan je verbruikt, voorkom je dat je overgewicht krijgt. Uiteraard spelen maatschappelijke oorzaken of genetische invloeden een rol, maar het eerste is maakbaar en het tweede is misschien eerder uitzonderlijk dan algemeen voorkomend. Slanker, strakker en sterker leven, het blijft een kwestie van op Eigen Kracht doen.