EN  |  FR

Fabuleus Optimelisme of Optimistische Fabel?

Op 23 november presenteerde Campina het nieuwe yoghurtdrankje Optimel Control. Het is een friszure yoghurtdrank die zou helpen om minder te eten. Optimel Control bevat Fabuless™. Betreft het hier een fabel of is het een echte doorbraak naar een gemakkelijke methode voor een betere gewichtscontrole?

Wat is en wat doet het?

Campina zegt hierover het volgende: “Fabuless™ is een olie-in-water emulsie die bestaat uit gefractioneerde palmolie en haverolie. Fabuless™ zorgt bij toevoeging aan magere zuiveldranken voor een romige, volle smaak. De vertering van de vetbolletjes in deze emulsie is langzamer en vindt uiteindelijk pas in de nuchtere dunne darm plaats.” Normaliter begint de vetvertering al eerder in de dunne darm, namelijk in de twaalfvingerige dunne darm. Het voordeel van het later aanvangen van de vertering is dat er enkele uren na het drinken van het drankje een natuurlijk verzadigingsmechanisme in werking treedt. Volgens Campina zou dit ertoe leiden dat er 10-15% minder energie of calorieën ingenomen worden bij de volgende maaltijd. Campina zet dit drankje, dat in flesjes van 102 ml wordt verkocht, in de markt als “een steuntje in de rug voor mensen die willen afvallen of op gewicht willen blijven.”

Waar komt het vandaan?

Fabuless™ werd oorspronkelijk door het Zweedse Lipid technologies Provider AB (LTB) geproduceerd onder de naam Olibra®. LTB ontwikkelt lipide-afgifte systemen voor functionele voedingsmiddelen en geneesmiddelen en maakt daarbij gebruik van lipiden (vetten) uit natuurlijke bronnen zoals haverolie. DSM bezat al een minderheidsbelang van 27% in LTP en heeft eind september 2006 de rest van de aandelen van dat bedrijf overgenomen voor 18 miljoen euro. Gelijktijdig werd ook bekend dat Campina wel interesse had voor Fabuless™.

Wat zeggen de onderzoekers?

De claim van DSM is voornamelijk gebaseerd op studies aan de universiteit van Ulster.
Het betrof hier een viertal korte termijn onderzoeken waarbij onderzoek uitgevoerd is naar het effect van Fabuless™ op de energie-inname. De eerste drie onderzoeken werden uitgevoerd door de onderzoeksgroep van Burns aan de Universiteit van Ulster in Ierland. Hij rapporteert naar aanleiding van zijn onderzoeken dat het gebruiken van yoghurt met Fabuless™ 4 uur na het nuttigen ervan leidt tot een verminderde energie-inname. Dit effect zou ook 8 uur na het nuttigen ervan nog aanhouden en het zou zelfs na 36 uur nog tot een verminderde inname leiden.

In onderzoek door de onderzoeksgroep van Logan aan dezelfde universiteit werd geen effect van yoghurt met Fabuless™ op energie-inname gevonden.
DSM stelt dat de vetbolletjes door hun grote stabiliteit in onafgebroken staat door de maag komen en in de dunne darm verzadigingssignalen afgeven. Kees de Graaf, hoogleraar eetgedrag aan de Universiteit Wageningen, zegt dat hij in de wetenschappelijke literatuur geen bewijs kent voor zo’n mechanisme.

Wat is het advies?

Laat er maar eerst eens wat meer onderzoek plaatsvinden, voordat er een claim aan het drankje wordt toegekend. Zolang de claim nog niet op wetenschappelijke basis is toegekend is het bewijs te mager om het als serieus optimelisme in de strijd tegen overgewicht te gebruiken. Er zijn nog maar weinig onderzoeksgegevens beschikbaar waardoor het bewijs voor werkzaamheid mager is. Er lijkt eerder sprake van een optimelistische Fabel of Fabuleus Optimelisme dan een doorbraak in de strijd tegen overgewicht.