EN  |  FR

Weet wat je eet

Voor sporters is voeding een van de belangrijke peilers voor succes. Niet alleen de hoeveelheid calorieën speelt een rol, ook de onderlinge verhouding tussen de macrovoedingsstoffen koolhydraten, eiwitten en vetten is van belang. Calorieën tellen is niet zo moeilijk, maar hoe weet je of je de juiste hoeveelheid eiwitten binnen krijgt? De Eetmeter 2002 biedt uitkomst.

Rare jongens, die topsporters. Wedstrijdopbouw, spelinzicht, speltechniek, motivatie,… geen probleem. Maar gaat het om de juiste voeding om de prestaties te optimaliseren, dan leeft men vaak bij de waan van de dag. Met het aantal calorieën zit het meestal wel goed. Aan de verhouding tussen de macrovoedingsstoffen valt nog behoorlijk te sleutelen, zo bleek uit enkele kleinschalige onderzoeken die begin dit jaar op het congres 'Op het Grensvlak van Voeding en Doping' werden gepresenteerd (zie ook De Koolhydraatcontroverse).

De juiste basis

Wanneer je niet sport, is je basisbehoefte als man rond de 2.600 kilocalorieën (kcal) per dag. Vrouwen hebben vaak voldoende aan 2.100 kcal per dag. Je rekent je precieze basisbehoefte in kilocalorieën uit door je vetvrije spiermassa (in kilogrammen) te vermenigvuldigen met 24. Voor recreatieve sporters komen daar zo'n 500 kcal bij. Intensieve sporters gaan al snel richting de 3.600 tot 4.700 kcal in totaal.

De goede verhoudingen

Je voeding bestaat uit onder meer koolhydraten, eiwitten en vetten. In een verhouding van 55 tot 60% koolhydraten, 25 tot 30% eiwitten en 10 tot 20% vetten heb je een ideale mix voor een optimale sportprestatie. Je kunt in de supermarkt aan de hand van de informatie op de verpakking gaan rekenen voor je afrekent bij de kassa. Dat is kostbare tijd die je beter aan je sport kunt besteden. De Eetmeter 2002 van het Voedingscentrum is een veel sneller hulpmiddel.

Snel en overzichtelijk

De Eetmeter 2002 is een cd-rom waarmee je niet alleen snel uitrekent hoeveel calorieën je eet. De Eetmeter 2002 geeft per maaltijd of per ingrediënt ook aan hoeveel eiwitten, koolhydraten,
(on-)verzadigde vetten, vezels, water en mineralen er in die voeding zitten en koppelt daar een voedingsadvies aan. De Eetmeter 2002 bevat meer dan 2000 voedingsmiddelen en recepten, maar je kunt er zelf je favoriete recepten of voedingsmiddelen aan toevoegen. Op die manier weet je altijd of de juiste basis legt voor je sportprestaties. De Eetmeter 2002 kost € 10,= en kun je bestellen bij www.voedingscentrum.nl via de link 'Publicaties' en 'Uitgaven over gezonde voeding'. Meer over sport en voeding vind je in de Lijf, Sport en Middelen-reeks in het boek Basic Nutrition; de voedingsbasis. Op zoek naar gezonde én lekkere recepten voor sporters? In het Sportkookboek van sportdiëtisten Carlien Harms-Aris en Tiny Geerets (€ 11,32; uitgeverij Arko Sports Media tel: 030-6051090 of via de boekhandel) vind je 50 makkelijk en snel te bereiden sportmaaltijden.