EN  |  FR

Kijk meer tv

Lieve kijkbuiskinderen, tv kijken is goed voor je. ‘Echt waar? Echt waar! Echt waar Meneer de Uil? Hm hm.’ Het stond in de Fabeltjeskrant van Los Angeles. Als je naar de kijkbuis kijkt, blijf je in beweging. Tenminste, als de kijkbuis in een fitnesscentrum hangt en je bank de vorm van een drukbankje heeft. Anders ben je zo weer een bankbintje die hooguit nog opstaat om naar Piet de Pad’s Smikkelpaleis te schuivelen voor een patatje oorlog.

Cardiotheater
In lang vervlogen dagen zag je nog wel eens een zweetdruppel op het voorhoofd van iemand op een loopband. Met de blik op oneindig was het enige doel; tot het gaatje gaan. Vandaag de dag gaat het er in het Fabeltjesbos dat we kennen onder de naam fitnesscentrum heel wat gemoedelijker aan toe. Sinds de meeste fitnesscentra zijn uitgerust met tv’s aan de muur –dit fenomeen heeft de wat lugubere naam cardiotheater- kun je je favoriete zeepopera kijken, terwijl je politiek correct matig intensief beweegt op een van de vele verschillende cardiofitnesstoestellen in je fitnesscentrum.

Langer volhouden
Volgens Meneer de Uil zijn ‘dieren precies als mensen, met dezelfde mensenwensen en dezelfde mensenstreken. Dat komt allemaal in de krant…’, maar volgens de Amerikaanse Fabeltjeskrant de LA Times van tien april jl. is het geen beestenboel in het gemiddelde fitnesscentrum. In de krant buigen wetenschappers zich over de vraag of het kijken naar de tv, terwijl je je workout doet, goed voor je is. Ja, lieve kijkbuiskinderen, wetenschap is een mooi beroep, waar geen waterpomptang bij komt kijken. Richard Little van het Cooper Aerobic Center (inderdaad, de naamgever van dit onderzoeksinstituut bedacht de befaamde Coopertest) in Dallas is streng. Volgens hem leidt tv kijken terwijl je beweegt er toe dat je niet intensief genoeg sport. Je workout wordt volgens hem er ‘lackadaisical’ van.
Daar zit wat in, maar Canadese wetenschappers stelden dat tv kijken er voor zorgt dat je wel in beweging blijft. In een door hen in 2001 gepubliceerde studie in de Canadian Journal of Behavioural, blijkt dat mensen die tijdens hun workout afgeleid worden door bijvoorbeeld een tv serie niet alleen een langere workout deden en meer vooruitgang boekten, maar ook minder snel geneigd waren te stoppen met hun bewegingsprogramma. Onderzoeker Jim Annesi vermoedt dat mensen die beginnen met intensiever bewegen een afleiding nodig hebben van (ahum) de pijn en ongemak die het meer bewegen veroorzaakt.

Veel te ingewikkeld
Kevin Johnson, als bewegingswetenschapper verbonden aan de Lipscomb University van Nashville, vindt het dankzij de tv langer vasthouden aan je nieuwe beweegroutine zwaarder wegen dan de gematigde intensiteit die dit als gevolg heeft. Hij waarschuwt wel de oudere fitnessers nog wel even. Als je al wat ouder bent, is tv kijken en tegelijkertijd niet van je stationaire fiets vallen misschien een beetje te ingewikkeld voor je. Dus, lieve kijkbuiskinderen, voor je je oogjes dicht doet en je snaveltjes toe, denk er nog even aan hoe mooi wetenschap is en… begin eindelijk eens met zweten tijdens je workout. Misschien helpt dit hulpmiddel daarbij, maar de kans bestaat dat je daar wat ‘appullug’ van wordt.