EN  |  FR

Blitzing und Bombing is gelijk aan Burnout

Trainen tot het gaatje. No pain, no gain! Afbeulen dat lijf, anders groei je voor geen millimeter. Deze ‘Ik ben een beest in het diepst van mijn gedachten’ benadering van krachttraining heeft ernstige tekortkomingen. De belangrijkste ervan heet Burnout!

Koningen van de kots

Joe Weider – uitgever van Muscle & Fitness en Flex – en Arthur Jones, geestelijke vader van de HIT methode, waren allebei harde werkers met een sadistische inslag. Duidelijk Duits ‘angehaucht’ draaide Weider in zijn spaarzame vrije tijd het liefst ‘Triumph des Willens’ van Leni Riefenstahl. Ook mocht hij als ‘trainer of champions’ zijn kampioenen graag aansporen tot het uiterste en een training vergelijken met een Blitzkrieg of bommentapijt. Van Arthur Jones is bekend dat hij een ultrarechtse, vuurgevaarlijke ‘vigilante’ was van het type Bronson in Death Wish I, II, III etc. Een set was pas afgelopen als je kotsend over de vloer rolde. De gewelddadige filosofieën die deze mannen er op na hielden, waren natuurlijk van invloed op hun trainingsoptiek. En die manier van trainen is héél ouderwets. Je moet het lichaam niet afbeulen en opbranden. Het gaat er niet om dat je op je tandvlees de sportschool verlaat.

Erfenis

De erfenis van deze manier van denken over training heeft langzamerhand gelukkig plaatsgemaakt voor principes als ‘periodiseren’ van trainingsfasen. Toch vind je nog veel ‘sporen’ als ‘training to failure’(een set is pas afgelopen als je echt helemaal niet meer kunt), geforceerde reps, en zware negatieve reps. Al dit boven je macht werken zorgt er eigenlijk alleen maar voor dat je in no time overtraind bent. Die ‘burnoutmethode’ ziet er in de trainingsprakijk ongeveer zo uit:

Oefening: Kniebuigen (bijvoorbeeld)
Sets: 5
Reps: 10, 8, 6, 4, 2
Gewicht: 10 RM, 8 RM, 6 RM, 4 RM, 2 RM

Gevolgd door:

Oefening: Kniebuigen
Sets: 1
Reps: 18-20 (tot je niet meer kunt)
Gewicht: 18-20 RM

De eerste vijf sets bouw je het gewicht op tot je nog maar 2 reps kan doen, en bij de laatste set doe je dan een zogenaamde ‘pompset’ van 18-20 herhalingen tot je niet meer kunt. Dan laat je een spotter je nog helpen met een paar geforceerde reps. Het kotsen kan beginnen. Dat moet je eens consequent bij alle oefeningen volhouden. Je centrale zenuwstelsel slaat helemaal op tilt.

Belasten met beleid

Een voortdurend belasten tot je niet meer kunt breekt meer af dan dat het opbouwt. Veel beter is het om je spieren en zenuwstelsel te belasten met beleid. Dat kan door je training in te delen in fasen met een verschillende belasting (periodiseren) en van 'training to failure' af te zien. Dat je geen herhalingen/reps moet maken tot je niet meer kunt (to failure) wil natuurlijk niet zeggen dat je niet hard hoeft te werken. Het vereist wel dat je je gewichten zo selecteert dat je het bij je laatste herhaling(en) zwaar hebt. Bodybuildingkampioen Bill Pearl is altijd een fel tegenstander geweest van afbeulen. ‘Always leave a little gas in the tank’ was zijn filosofie. Je moest zin hebben om de volgende dag er weer keihard tegenaan te gaan. Hij ziet er op 68-jarige leeftijd nog steeds fantastisch uit!

Dossier: