EN  |  FR

Neuroot zijn is ‘neat’

afbeelding bij Neuroot zijn is ‘neat’

In menig stukje op deze ‘sait’ weerklinkt de afvalmantra ‘niet meer innemen dan je gebruikt, pomp die spieren op en kom in beweging’. Goed nieuws als je ondanks het bezoeken van Op Eigen Kracht nog steeds een bankbintje bent. Zelfs met absoluut niets doen val je af. Nah, je moet een beetje neurotisch gedrag gaan vertonen, maar voor een driehonderdvijftig calorieën per dag verbranden is dat toch niet teveel gevraagd.

Het verschijnsel is al eens eerder onderzocht (James A. Levine, Role of Nonexercise Activity Thermogenesis in Resistance to Fat Gain in Humans, Science 8 January 1999) en staat ook wel bekend als ‘neat.’ Je kent die neat’s wel. Nooit eens stilzitten, altijd friemelen en fröbelen, voortdurend aan het blablabla-en,… om gek van te worden. Toch zijn die neat’s zo gek nog niet. Zonder extra inspanning vallen ze mooi iedere dag behoorlijk af.

Kachelkunde in de herhaling

Als het gaat om calorieën verbranden, denken de meeste mensen dat ze zich zo vaak mogelijk het leplazerus moeten lopen of fietsen. Dat werkt inderdaad, maar als je daar niet van houdt –en veel weldenkende mensen houden daar niet van- dan is er een alternatief; ijzer verplaatsen. In het archief vind je een artikel over je stofwisseling [Steek er de brand in]. Daarin lees je dat zeventig procent van je stofwisseling bestaat uit je ruststofwisseling oftewel het systeem dat calorieën verbrandt als je je niet fysiek inspant. Hoe meer spiermassa je hebt, hoe meer calorieën die ruststofwisseling nodig heeft om die spiermassa in stand te houden. Inderdaad, da’s ook 'neat'. Maar zowel duursporten als krachttraining vergt een fysieke inspanning. Dus hoe val je zonder fysieke inspanning af?

Doe vaker neurotisch

Diezelfde James A. Levine dook eind januari nog een keer op die vraag. Hij selecteerde twintig bankbintjes. Tien waren op gewicht en tien hadden overgewicht. Hij plakte allerlei meetinstrumenten op ze en mat iedere beweging die ze maakten. Al snel werd duidelijk dat de mensen met overgewicht gemiddeld twee uur meer op de bank hingen. De mensen met een normaal gewicht waren een stuk drukker. Vervolgens liet Levine de mensen met een normaal gewicht zoveel eten dat ze overgewicht hadden. Omgekeerd liet hij de mensen met overgewicht afvallen. Zelfde experiment, zelfde uitkomst. De drukke mensen, nu met overgewicht, waren nog steeds meer in de weer dan de afgeslankte, voormalige overgewichters. Ze gebruikten per dag drie- tot vierhonder calorieën meer. Levine concludeert voorzichtig dat bepaalde mensen een genetisch ingebouwd bewegingsmechanisme hebben, waardoor ze niet stil kunnen zitten (Interindividual Variation in Posture Allocation: Possible Role in Human Obesity, Science 28 January 2005). Word dus een neuroot en je kunt zonder problemen die zak chips naar binnen werken.

Toch maar bewegen

Daar staat tegenover –het onvermijdelijke addertje onder het gras- dat je dan de voordelen van meer bewegen mist. Een betere conditie, een strakker lijf en een heel wat kleinere kans op voortijdig sterven. Bovendien zijn de meeste zenuwpezen geen lang leven beschoren. Dus toch maar aan het ijzer en in de benen.

Onderwerp ontleend aan de column Twijfel (de Volkskrant 05-02-2005) van Hans van Maanen (lees zijn vaak uiterst vermakelijke [boeken]).
Meer weten over afvallen op eigen kracht zonder een neurotische ‘nerd’ te worden? Zoek in april bovenstaand boek in de boekwinkel.