EN  |  FR

Goede voornemens volhouden

Goede voornemens gemaakt? Eindelijk beginnen met fitnessen? De ‘snack attacks’ weerstaan? Goede voornemens maken is een makkie. Om een actievere levensstijl ook vol te houden, komt er wat meer bij kijken. De internationale instructorsorganisatie IDEA stelde The Simple Seven op, waardoor je voorkomt dat je na drie maanden weer een lusteloos bankbintje bent.

Beginnen met een actievere levensstijl is in wezen afkicken van een inactieve levenswijze. Het begrip afkicken geeft al aan dat dit niet zo makkelijk is. Bewegingswetenschapper R.K. Dishman beschreef deze gewenning aan meer bewegen in het boek Exercise Adherence. Na een drie maanden haakt dertig procent al weer af, na een jaar haakt nog bijna de helft weer af. Uit zijn onderzoek blijkt dat afkicken van een inactieve levenswijze bijna zo moeilijk is als afkicken van nicotine of alcohol. Als je je nieuwe, actieve bestaan vanaf januari volhoudt, lever je dus een indrukwekkende prestatie. De internationale instructorsorganisatie IDEA stelde The Simple Seven, zeven tips om het makkelijker vol te houden, op.

1. Begin bescheiden. ‘We gaan er voor’ is vaak het motto waarmee starters uit de startblokken vliegen en ze gooien hun hele manier van leven radicaal om. Ze verwachten dan al na een paar maanden een even radicaal resultaat. Dat zit er niet in. Stel per maand één realistisch doel en de kans dat je het haalt en daardoor gemotiveerd blijft is dan veel groter.
2. Neem een personal trainer. Zo’n PT-er kost rond de € 30,- per sessie en maakt voor je een geïndividualiseerd programma, inclusief voedingsadviezen en lifestyle-adviezen. Het is de perfecte motivator die er voor zorgt dat je niet opgeeft. Nederlandse fitnesscentra beginnen ook met het aanbieden van ‘small group fitness’. Dan deel je de kosten van een PT-er met vier, vijf andere mensen.
3. Neem een sportmaatje. Blijkt een PT-er toch een tikkie te duur? Zoek een sportmaatje. Zo iemand kan je motiveren en zorgen dat je je afspraken om samen te sporten daadwerkelijk nakomt. Het meedoen met groepworkouts als BodyPump, Spinning of KickFun in het fitnesscentrum maakt het volhouden ook makkelijker, omdat je dan op een vaste tijd gaat sporten.
4. Pak ieder moment. Meer bewegen hoeft niet altijd in de vorm van sporten. Er zijn talloze momenten op een dag waarop je in beweging kunt komen. Ga op de fiets naar je werk, wandel in de lunchpauze, telefoneer lopend, neem de trap. Alle kleine beetjes helpen om dagelijks meer energie te gebruiken en je conditie te verbeteren.
5. Slaap voldoende. Veel Nederlanders hebben slaapproblemen en hebben overdag net voldoende energie om de dag werkzaam door te komen. Voor meer bewegen ontbreekt dan vaak de energie. Meer bewegen echter geeft je een energieker gevoel en zorgt er ook voor dat je makkelijker in slaap valt.
6. Mijd ‘shopping channels.’ Als je die ronkende commercials op tv of die opwekkende artikelen en advertenties in tijdschriften mag geloven, dan is er niets makkelijker dan je overtollige vet kwijt te raken en snel in vorm te komen. Vergeet het maar. Als die pillen, elektronische buikspiertrainers of vetabsorberende slipjes zouden werken, zou er dan nog één persoon zijn met een overgewicht of een slechte conditie?
7. Drink meer water. Voldoende water drinken geeft je niet alleen een energieker gevoel. Het onderdrukt ook je hongergevoel en is bovendien goed voor je huid. Spoel dus die kater op 1 januari weg en blijf calorieloos water drinken in 2005.

Dossier: