EN  |  FR

Met de buis voor de buis

Niet iedereen heeft de behoefte om, met behulp van krachttrainingtoestellen of vrije gewichten, op te bulken. Maar denk je; wat meer explosieve kracht of wat meer spieruithoudingsvermogen kan geen kwaad, dan kun je sinds kort aan de slag met de Tube Trainer. Deze compacte buis met een bewegende massa pakt de dieper gelegen, kleinere spieren en het bindweefsel aan. Ook handig als je moet herstellen van een blessure.

Krachttraining

Wie aan de slag gaat met krachttraining, kan verschillende kanten uit. Je werkt aan de opbouw van spiermassa, aan het vergroten van je spierkracht, je spieruithoudingsvermogen of je explosieve kracht. De meeste mensen doen dat op krachttrainingtoestellen. Het voordeel van die toestellen is echter ook het nadeel. Je beweegt op een vooraf vastgestelde manier. Dat verkleint de kans op blessures, maar beperkt de mate waarin je je spieren aan het werk zet. Je pakt bijna uitsluitend, en steeds op bijna dezelfde manier, je grotere spieren aan.

Bal of buis

Een gevleugelde kreet onder sporters is 'use it or lose it' oftewel dat wat je niet gebruikt, raak je kwijt. Voor het optimaal laten functioneren van je lichaam, moet je dus ook aan de slag met je kleinere, onderliggende spieren. Dat kan als je je krachttraining op bijvoorbeeld een Swiss Ball of BOSU (een halve trainingsbal met een rond en een plat vlak) doet. Daardoor maak je de ondergrond instabiel en betrek je kleine spieren bij de beweging en het in evenwicht blijven, zie ook [Kien op je kern]. De Tube Trainer gaat nog een stapje verder. Met de Tube Trainer pak je ook het bindweefsel rond de spieren, het peesbindweefsel en de gewrichtskapsels aan. Overbelastingsblessures hebben vaak met die gewrichtskapsels te maken. Vandaar dat je met de Tube Trainer dergelijke problemen kunt voorkomen of kunt gebruiken om te herstellen van dergelijke blessures. Judoka Deborah Gravenstijn maakte bijvoorbeeld gebruik van de Tube Trainer bij het herstel van een blessure.

Massa 'on the move'

De Tube Trainer is een uitvinding van de Nederlandse paramedicus Jan Hermans. Het is een buis van zo'n 40 centimeter (ze zijn er in 4 maten) met daarin een bewegende massa. Het gewicht van die massa is tussen de 450 en 1.200 gram. Als je met de Tube Trainer in de hand een beweging begint, vertraagt die massa, waardoor je een extra belasting van de spiervezels en het bindweefsel krijgt. Dat zelfde effect krijg je op het einde van de beweging, als de massa nog even 'doorschiet'. Dit onderscheidt de Tube Trainer van vrije gewichten, waarbij dit effect niet optreedt.
In principe kun je met de Tube Trainer iedere beweging maken die je wilt, omdat je niet 'geremd' wordt door een vooraf bepaald traject zoals bij krachttrainingtoestellen. Je kunt er dus de vertrouwde bewegingen mee maken als arm buigen of arm strekken, maar ook sportspecifieke bewegingen als werpen. Een hulpstuk om de Tube Trainer aan het been te bevestigen is nog in ontwikkeling. Het is een compact, makkelijk hanteerbaar trainingshulpmiddel dat je dus ook in de pauze op kantoor of 's avonds voor de buis kunt gebruiken. Voorbeelden van oefeningen vind je [hier] en bewegende plaatjes van oefeningen vind je [hier].