EN  |  FR

Lees je sterker

De vloek van de goede voornemens staat voor de deur en dus regent het. Niet alleen nattigheid, maar ook boeken. De komende maanden verschijnen er veel boeken over krachttraining, afvallen, sportvoeding en aanverwante zaken, die er voor kunnen zorgen dat je slanker, strakker en sterker door het leven gaat. Deze maand verschenen Nieuwe High Intensity Training van krachttraininglegende Ellington Darden en De Snelste Workout voor Thuis van Men’s Health fitnessredacteur Michael Mejia en Lou Schuler.

Als je met enige regelmaat deze website bezoekt, heb je ongetwijfeld gemerkt dat de redactie lichtelijk verdeeld is over de effectiviteit van High Intensity Training (tik HIT of hit in bij de zoekfunctie en je hebt wat extra’s te lezen). Nieuwe High Intensity Training (een uitgave van Uitgeverij Het Spectrum (www.spectrum.nl) gaat, zoals de titel al doet vermoeden, over HIT. HIT is een krachttrainingsmethode gericht op het snel opbouwen van spiermassa. Het is ontwikkeld door Arthur Jones, oprichter van Nautilus en de uitvinder van krachttrainingtoestellen. ‘Doing your Nautilus’ is in Amerika nog steeds een gevleugelde uitdrukking om te zeggen dat je je workout gaat doen. HIT is een methode waarbij je per spiergroep één setje langzaam (2 of 4 seconden voor de opgaande en 4 of 8 seconden voor de neergaande beweging) uitgevoerde herhalingen maakt. Jones introduceerde het als tegenhanger van het ‘acht maal vier’-systeem dat uitgever en wedstrijdorganisator Joe Weider via Arnold Schwarzenegger propageerde.

Mijn auto uit

De bewegingswetenschapper Ellington Darden is vanaf de introductie van HIT (begin jaren zeventig) betrokken geweest bij het populariseren en wetenschappelijk onderbouwen van de HIT-methode. Dat levert in deel 1 en 2 van het boek een schat aan anekdotes op. Het is uiterst vermakelijk bijvoorbeeld om te lezen dat de huidige gouverneur van California Arnold Schwarzenegger het niet lukt om met HIT te trainen en Arthur Jones op een gegeven moment deze ‘luie, arrogante, onverstaanbare Oostenrijker’ ergens in niemandsland uit zijn auto gooit. Daar staat tegenover dat Darden Arthur Jones bijna mythische krachten en gedachten toedicht, zodat het af en toe op het randje van verafgoden zit.
Voor de wat minder historisch georiënteerde lezers biedt de Nieuwe High Intensity Training ook voldoende leesvoer. Misschien zelfs wat teveel. In deel 3 van het boek legt Ellington op een heldere manier de trainingsprincipes van HIT uit en geeft hij trainingsschema’s. Wie daardoor niet overtuigd raakt van de effectiviteit van HIT om snel, tot een bepaalde grens, massa op te bouwen, baseert zijn oordeel waarschijnlijk eerder op vooroordelen dan op gezond verstand. Darden maakt duidelijk dat het trainingsprincipe van één setje van acht tot twaalf langzaam uitgevoerde herhalingen menig bodybuildinglegende de kampioenstitel heeft opgeleverd. Als je snel resultaat wilt, werkt de methode. Ook als je de wat verwaterde variant van HIT, die het mannenmagazine Men’s Health veelvuldig onder de aandacht brengt, beoefent. Want verkijk je er niet op, het pure HIT is een erg heftige trainingsmethode. In deel 4 en 5 ontspoort het boek een beetje, tenzij je het voornemen hebt op hoog niveau aan bodybuilding te doen. In het laatste deel van het boek vind je een compacte samenvatting in de vorm van de meest gestelde vragen over High Intensity Training.

Leg neer die zak

Thuis trainen is een trend. De grote leveranciers van fitnessapparatuur zijn druk doende met het in de markt zetten van hun thuislijnen voor cardiofitness en krachttraining. De Snelste Workout voor Thuis komt dan ook op een goed moment. Auteur Michael Mejia is een van de fitnessredacteuren van de Amerikaanse editie Men’s Health. Zijn boek is dan ook een weerspiegeling van de fitnessinformatie en workouts die je maandelijks in de Nederlandse editie van Men’s Health (www.menshealth.nl) vindt; praktisch, uitgebreid en af en toe iets te vergezocht. In zeventien hoofdstukken gaat Mejia op begrijpelijke wijze in op ieder aspect van je lijf. Het boek bevat niet alleen talloze varianten van oefeningen voor iedere spiergroep, maar geeft je ook achtergrondinformatie over die spiergroepen, het verschil tussen trainen met ‘free weights’ en krachttrainingtoestellen, het nut en nadeel van cardiofitness, etc. Wie thuis aan de slag wil, kan met dit boek een erg lange tijd gevarieerd uit de voeten. Een van de sterke kanten van het boek is de uitleg waarom ‘core training’, de meest recente trend op fitnessgebied, zo belangrijk is. Het is een erg praktisch boek (soms iets te, want wie gebruikt nu een zak cement als er geen dumbbells of barbells voor handen zijn), waarmee iedere krachttrainer thuis zijn voordeel kan doen. Toch zul je af en toe met het boek in de hand naar je fitnesscentrum moeten, want bij sommige trainingsschema’s heb je niet voldoende aan een multistation of ‘free weights’, tenzij je een fors budget om thuis een compleet krachthonk in te richten.

Ellington Darden, Nieuw High Intensity Training, Het Spectrum, 2004: € 19,95
Michael Mejia & Lou Schuler, De Snelste Workout voor Thuis, Het Spectrum, 2004: € 24,95