EN  |  FR

The Trouble with Tribulus

Tribulus Terrestris is een populair sportvoedingssupplement dat enkele vermeende sportprestatieverhogende effecten zou hebben, zoals verhoging van de testosteronproductie. Uit onderzoek is daarvan niets gebleken. Wel kan Tribulus Terrestris een paar hele vervelende bijwerkingen hebben.

Het kruid Tribulus Terrestris

Tribulus Terrestris is een kruid behorende tot de distelachtigen dat in Europa in de volksgeneeskunde al jaren wordt gebruikt als seksueel stimulerend middel, en dat meer dan 100 soorten kent. Tribulus werd in de klassieke geneeskunde van Griekenland en India gebruikt als vochtafdrijver en ontstekingsremmer. Er zijn sporters, die melden dat ze grotere testikels krijgen als ze Tribulus gebruiken. Mogelijk ligt dit aan de vaatverwijdende werking van stikstofoxide (NO) die door Tribulus extra gestimuleerd wordt. Dit mechanisme is ook de achtergrond van verhalen over de potentieverhogende werking van Tribulus.

Geclaimde werking

Tribulus Terrestris wordt voornamelijk gepromoot als middel om de natuurlijke afgifte van het geslachtshormoon testosteron te stimuleren, net als de prohormonen DHEA en Androsteendion. De actieve bestanddelen van het kruid bevatten een groot aantal steroïdeachtige stoffen, de zogenaamde steroidal saponins. Maar de spiergroei versnellen, dat doet Tribulus niet. Uit recent onderzoek blijft niets van deze claim overeind, hoezeer de Bulgaarse fabrikant Sopharma ook zijn best doet met ‘eigen onderzoek’ het tegendeel te beweren. In relevante tijdschriften is nog nooit een peer reviewed onderzoek van Sopharma verschenen. Peer reviewed betekent, dat andere ervaren onderzoekers het artikel stevig tegen het ‘licht’ houden.

Nare bijwerkingen

Geregeld krijgen artsen bodybuilders op het spreekuur met gynaecomastie, waarschijnlijk veroorzaakt door het gebruik van Tribulus Terrestris. Door gebruik waren hormonen als FH, LH en testosteron verstoord. Na staking van gebruik keerden de waarden weer terug naar normaal. Aan deze verstoring van het hormonale huishouden zit ook een verhoogd risico (factor 5) op borstkanker vast. Nog een goede reden om Tribulus links te laten liggen. Uit diergeneeskundig onderzoek is ook nog eens gebleken, dat landbouwdieren leverstoornissen ontwikkelen als ze ergens grazen waar veel Tribulus groeit. De voornaamste oorzaak zijn schimmels op het kruid, die schadelijke toxines afgeven. Deze schimmels zijn ook wel eens aangetroffen in de Tribulus kruidenpreparaten. Californische Indianen gebruikten saponinehoudende planten als Tribulus vroeger wel als visvergif; de vissen werden erdoor verdoofd zonder oneetbaar te worden. Saponinen zijn in hogere concentratie ook voor de mens giftig; ze veroorzaken o.a. het kapot gaan van de rode bloedcellen (hemolyse).

Kortom, The Trouble with Tribulus Terrestris is, dat de vermeende sportprestatieverhogende werking alleen in de ‘onderzoeken’ van de fabrikanten bestaan, terwijl bijwerkingen als gynaecomastie en leverstoornissen het sportvoedingssupplement verre van aantrekkelijk maken. Dit soort aanslagen op de portemonnee en gezondheid kun je als sporter missen als kiespijn.

Dossier: