EN  |  FR

Geen ons bewegen gemeten

Even was er deze week een lichte oprisping in de media. Deskundigen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) hadden het 364 pagina’s dikke rapport Ons Eten Gemeten opgeboerd en na consumptie door de pers weet je nu dat je door verkeerd en te veel eten ongeveer twee jaar korter kunt leven. Meer bewegen als maaltijdvervanger lijkt in het rapport een beetje bedekt door een vette jus van feitjes over voeding en voedingsvoorlichting.

Het RIVM-rapport Ons Eten Gemeten is een uitgebreide analyse van de consumptie en productie van voeding in Nederland. In 10 hoofdstukken, verdeeld over 364 pagina’s, gaat het rapport in op allerlei aspecten als; wat is gezonde voeding, hoe veilig is voeding, hoe veilig zijn functionele voedingsmiddelen en voedingssupplementen en de determinanten die voedingsgedrag bepalen. Aanleiding voor het verschijnen van het rapport is de toename van overgewicht in Nederland. Zoveel pagina’s beschrijven gaat wat ver voor de LSM-website, dus kijken we vooral naar wat er niet in het rapport staat. Wil je na je workout, al dan niet met een koekje erbij, het hele rapport lezen, dan vind je het hier.

Buikjes bollen vaker op

Overgewicht is een verschijnsel dat steeds meer voorkomt. Ruim veertig procent van de volwassen Nederlanders heeft overgewicht (BMI 26-30). Daarvan is zo’n 10% obees (zwaar overgewicht, BMI meer dan 30). Voor kinderen geldt dat 12,5% te zwaar is. Meer informatie over de BMI en hoe je het berekent vind je bij [Body Mass Index] kun je berekenen hoe het met je gewicht zit. Het rapport concludeert dat, als Nederlanders hun huidige voedingsgedrag voortzetten, voor het eerst sinds dit gemeten wordt, de levensverwachting daalt met een tot twee jaar. De huidige levensverwachting is voor vrouwen 81 jaar en voor mannen 76 jaar. Nu al sterven jaarlijks 13.000 mensen aan een verkeerde voedselkeuze en 17.000 aan teveel eten (waarbij aangetekend dat er een overlap in die cijfers zit).

Vette hap heerst

Naast teveel eten constateren de onderzoekers ook dat er nog te weinig gevarieerd wordt gegeten. Volgens het onderzoek eet je nog te veel verzadigde vetzuren en transvetzuren en te weinig vis, groente en fruit. Dat leidt jaarlijks tot 40.000 nieuwe gevallen van ouderdomsdiabetes, hart- en vaatziekten en kanker. Dat is twee maal zoveel als voortijdige sterfgevallen als gevolg van overgewicht. Het totale gezondheidsverlies door ongezonde voeding, zo berekende men, is daarmee vergelijkbaar met het gezondheidsverlies door roken. Op jaarbasis komen er nog eens tussen de 20 en 200 doden bij door voedselinfecties.

Bewegen buiten beeld

De onderzoekers pleiten voor een integrale aanpak van het probleem overgewicht. Opmerkelijk genoeg is er pas op pagina 230 voor het eerst sprake van het gegeven dat je met meer bewegen, oftewel meer energie gebruiken dan je inneemt, overgewicht ook kunt bestrijden. Het ‘praktisch haalbare beleidsdoel’ daarbij wordt gesteld op een toename van 10 procentpunt van de norm-actieven en een afname van 4 procentpunt van de inactieven. Norm-actieven zijn mensen die tenminste vijf dagen per week matig intensief bewegen, de Nederlandse Norm Gezond Bewegen. Dat zijn op dit moment nog niet de helft van de volwassen Nederlanders. Daarmee is zo’n beetje alles gezegd over de remedie ‘meer bewegen.’ Het komt weliswaar een keer of dertig voor in bijzinnen, maar speerpunt van beleid is het niet. Het rapport stelt dat de beleidsprioriteit moet liggen bij het bevorderen van een gezonde voeding, zowel qua samenstelling als hoeveelheid.

Stap dus in je auto en rij naar McDonalds, die deze week het Happy Meal voor volwassenen presenteert. Krijg je niet alleen maaltijdsalade met bronwater of cola light, maar ook nog een boekje met tips over meer bewegen. Nog slimmer is het dat ‘vrolijke maaltje’ te laten staan en eens in het archief van deze website te duiken, waar je voldoende informatie vindt over de werkzame combinatie meer bewegen en verantwoord eten. Of je wacht even tot van het jaar als het nieuwe LSM-boek Fitnessen op Eigen Kracht in de boekwinkels ligt.