EN  |  FR

“Wat mij betreft is vocht het belangrijkste voedingsmiddel”

Joris Hermans is voedingskundige en sportdiëtist. Hij studeerde Voeding en Diëtetiek en volgde een Master of Science opleiding in Nijmegen en is zich gaande weg meer en meer gaan specialiseren in de voeding van sporters. Hij is verbonden aan de opleiding Voeding en Diëtetiek en de opleiding Sport, Gezondheid en Management. Verder is hij coördinator sportvoeding voor NOC*NSF en begeleid(de) hij onder andere sporters van de voetbalclub PSV, de PHILIPS zwemploeg en de schaatsers van TVM.

Directe en indirecte relaties

“Het is jammer dat het nog steeds een beetje onderschat wordt, maar voeding is een essentiële factor in de sportprestatie. Er is een directie relatie te leggen voor wat betreft eiwitten en koolhydraten - deze zorgen voor herstel en energie- en de vitaminen en mineralen -deze zorgen voor de omzetting van de nutriënten. Zonder vitamine B1 kun je namelijk geen koolhydraten in je voeding omzetten tot energie. Weer andere vitaminen en mineralen zorgen ervoor dat je de eiwitten op een goede manier kunt benutten. Een indirecte manier van beïnvloeding door de voeding is bijvoorbeeld de beïnvloeding van de lichaamssamenstelling. Je vetpercentage verkleinen en je vetvrije massa vergroten. Een zwemmer heeft baat bij een bepaalde hoeveelheid lichaamsvet, terwijl een bodybuilder weer streeft naar een zo laag mogelijk vetpercentage, zodat de spierdefinitie beter is”.

Eet voldoende koolhydraten

“Iedere individuele sporter heeft zijn eigen optimum. Traditioneel wordt er een onderscheid gemaakt tussen duur-, kracht- en spelsporters. Alhoewel deze indeling niet geheel aan alle individuele wensen voldoet is het toch een goed handvat om grofweg te bepalen wat een sporter nodig heeft. Wat ik aan een krachtsporter aanraadt is het volgende: Zorg voor voldoende koolhydraten in tegenstelling tot een overdosis eiwitten. Je ziet vaak mensen in de fitness en bodybuildingwereld die enorme hoeveelheden eiwitten gebruiken, maar dit is, om het maar even plat te zeggen, de grootste “bullshit”!! Aangezien koolhydraten de grote energieleverancier zijn tijdens de inspanning moet je daar juist voldoende van gebruiken. Voor herstel én voor de energie. Verder haal je tijdens de anaërobe krachtsinspanningen energie uit het creatinesysteem. Voedingsmiddelen eten waar voldoende creatine in voorkomt is dus ook aan te raden, zoals vlees en vis”.

Supplementen

“Het gebruik van supplementen kan, ik herhaal, kan een belangrijke bijdrage leveren. Zorg in ieder geval dat je basisvoeding in orde is. Eet gevarieerd en eet van alles in de juiste verhouding. Dan kun je dit vervolgens nog gaan aanvullen met sportspecifieke voedingsmiddelen zoals koolhydraatrijke drankjes, energierepen, enfin, je kunt het zo gek maken als je zelf wilt en pas daarna zou je naar supplementen moeten kijken. Als je het jezelf voorstelt kun je het zien als een piramide: alleen het topje wordt ingenomen door de supplementen en de brede basis wordt ingenomen door je dagelijkse voeding. Als je per se iets wilt gebruiken kan creatine een goed supplement zijn. Verder kan een goede vitamine- en mineralentablet voor aanvulling zorgen”.

Vocht

“Volgens mij is de belangrijkste en meest onderschatte voedingsstof: vocht. Je zou het misschien niet verwachten, maar er is duidelijk een prestatieverlies aan te tonen bij een tekort aan water. Het is dé belangrijkste prestatiefactor als het gaat om voeding. Een vochtverlies van 1% kan al leiden tot een achteruitgang. Als een sporter na de inspanning 1 kilo lichter is dan voor de inspanning, kun je stellen dat hij beter had kunnen presteren. Nog te vaak zie ik in de fitnesscentra mensen rondlopen zonder bidon of zonder flesje water. Erg zonde, want het ís zo belangrijk”.

Koude douche

“Je vindt het misschien een beetje tegenvallen: geen spectaculaire resultaten met mooie pilletjes en allerhande poeders in diverse geuren en kleuren, maar zo is het nu eenmaal. Je kunt het praktisch allemaal coveren met je basisvoeding. Eet gevarieerd, zorg dat je alle voedingstoffen in de juiste verhoudingen binnenkrijgt en drink in ieder geval voldoende. Allemaal erg simpel en iedereen weet het, maar je moet het ook nog doen. Iedereen weet dat ‘ie gezond moet eten, maar toch lopen er zoveel te dikke mensen rond. Het is een deur die niet vaak genoeg opengezet kan worden”.

Joris Hermans is ook als sportdiëtist betrokken bij [Pure Kracht], een project van de KNKF en het NeCeDo.