EN  |  FR

Ga toch slapen, man

Soms kan een work-out net zo slaapverwekkend zijn als een doorsnee avondje televisie gevuld met willekeurige herhaling. Misschien is dat maar goed ook. Je spieren hebben niet alleen rust nodig om te groeien. Ze hebben ook slaap nodig. Met te weinig slaap word je een stuk minder sterk.

Een kleine twee decennia geleden ontdekten wetenschappers het belang van slaap. Het is belangrijk voor de regulatie van de hersenen, de lichaamstemperatuur en het herstel van het immuunsysteem. Bovendien is een aangename droom ook nooit weg. Voor krachtsporters is slaap extra belangrijk.

Slaapgebrek sloopt

Eén op de drie Nederlanders slaapt slecht. Ruim een half miljoen daarvan slikt slaapmiddelen. Aangezien één op de acht Nederlanders met enige regelmaat aan het ijzer hangt, kun je concluderen dat één op de tweeënhalf van die Nederlanders minder resultaat boekt met krachttraining dan mogelijk is. Slecht slapen verhoogt namelijk de aanmaak van het stresshormoon cortisol. Hoge cortisolspiegels ondermijnen je immuunsysteem en dragen bij aan een aantal problemen als depressie, irritatie, lusteloosheid, spiermassaverlies en verhoogde vetopslag. En daarvan ga je nog slechter slapen. Bij een verhoogde afgifte van cortisol worden spiereiwitten afgebroken tot aminozuren, die vervolgens door de lever weer worden opgebouwd. Zie ook [De beste tijd om te trainen], raak je grotendeels weer kwijt door een doorwaakte nacht.

Slapend sterker worden

Gebrek aan slaap kan veel oorzaken hebben. De meeste zijn psychisch. Gestress op je werk, luidruchtige buren, spanningen in je relatie, ergernis over files, er hoeft maar je dat te gebeuren of velen schieten in de stress en slapen slecht. Slecht slapen kan overigens ook een symptoom zijn van [Overtraining]. De doorsnee Nederlander slaapt door de week bijna zeven uur per nacht en in het weekend zeveneneenhalf uur. Uit onderzoek van de Amerikaanse organisatie National Sleep Foundation blijkt dat dit voor volwassenen onvoldoende is. Minimaal acht uur ongestoord doorpitten is volgens hen het minste dat je aan slaap nodig hebt. Recentelijk ontdekte men dat meer dan die gemiddelde acht uur slapen de afgifte van hormonen stimuleert die bijdragen aan een verhoogde vetverbranding en opbouw van spiermassa. Voor jong volwassenen wordt tien uur slaap geadviseerd voor optimaal herstel. Volwassenen hebben daarvoor negen uur nodig.

De manier om als een blok in slaap te vallen en die herstellende uren ononderbroken te halen, bestaat niet. Wie probleemloos wil inslapen, moet ‘nee’ zeggen tegen veel slechte gewoontes die van invloed zijn op het slaapgedrag. Je stress kwijt raken vóór je je bed induikt, is daarbij het belangrijkst. Dus, ‘chill’ en bel Klaas Vaak vaker.

Dossier: