EN  |  FR

Natuurlijke hormoonstimulatie

afbeelding bij Natuurlijke hormoonstimulatie

Je hormonen kunnen het je knap lastig maken in het leven. Daarom is het goed om een aantal hormonen die een sleutelrol spelen bij de opbouw en afbraak van spek en spieren te bekijken in relatie met geïntegreerde training. Onder het motto: Go with the flow!.

Natuurlijke hormoonstimulatie

In 2000 – het jaar dat internetgoeroes massaal terugkeerden uit de binnenlanden van Oelan Bator toen bleek dat computers niet massaal de geest gaven, omdat ze rond de jaarwisseling digitaal in de katabole modus zouden springen – verscheen een opmerkelijk boek: Natural Hormonal Enhancement van Rob Faigin. Hij behandelde voor de geïnteresseerde leek het hormonale huishouden in verband met gezondheid, gewichtscontrole en de opbouw van spiermassa. De bedoeling van het boek is, een aantal sleutelhormonen die daarbij een belangrijke rol spelen onder de loep te nemen, zodat de lezer hormonaal intelligent geworden zijn/haar fysieke problemen te lijf kan gaan.

De hormonen waar het Faigin in zijn boek (Natural Hormonal Enhancement) vooral om te doen is zijn: groeihormoon, testosteron, insuline, glucagon en cortisol. De bedoeling is de drietrapsraket training-voeding-levensstijl zo in te richten dat er spiermassa kan worden opgebouwd en vet afgebroken. Groeihormoon en testosteron zijn voor de opbouw van spiermassa van onverdachte zeden, maar insuline en glucagon zijn een tweesnijdend zwaard, zoals Faigin dat noemt. Insuline bouwt spiermassa op (goed) maar bevordert ook de vetopslag (niet goed), glucagon (de hormonale tegenspeler van insuline) breekt vet af (goed) maar ook spiermassa (niet goed). De absolute slechterik is het stresshormoon cortisol, dat spiermassa afbreekt, indirect de vetopslag bevordert, en korte metten maakt met een jeugdig uiterlijk [Kijk uit voor cortisol]. Faigin is zo verstandig erbij te vertellen, dat er in principe geen goede en slechte hormonen bestaan, omdat ze allemaal hun functie hebben, maar onder het prisma van de fysieke ontwikkeling zijn niet alle functies even gewenst.

NHE en Geïntegreerde Training

De drietrapsraket training-voeding-levensstijl komt overeen met de viertrapsraket van geïntegreerde training (training, voeding, herstel, motivatie), die voor de hormonale stimulatie eenvoudiger te volgen is dan het hier en daar erg technische en gedetailleerde boek van Faigin. We zetten de vier onderdelen hormonaal op een rijtje:

Training
Progressieve belasting bevordert de productie van testosteron en groeihormoon en geven een anabole (opbouwende) impuls. De beste tijd om te trainen lijkt hormonaal gezien de avond te zijn. Overtraining gaat gepaard met een verlaagde productie van groeihormoon en testosteron en een verhoogde productie van cortisol en glucagon.

Voeding
Voldoende eiwitinname is belangrijk om de anabole impuls van de training te ondersteunen en spiermassa op te bouwen. Verder heeft een verhoogde eiwitconsumptie een gunstig effect op insuline (lagere insulineproductie en minder vetopslag) en glucagon (van de drie macronutriënten gaat de consumptie van (liefst magere) eiwitten gepaard met een verhoogde thermogene werking (stofwisseling moet wat harder werken om de eiwitten geschikt voor opname te maken). De verhoogde glucagonafgifte zorgt voor meer vetafbraak, terwijl de afbraak van spiermassa tegen wordt gegaan door de anabole impuls van training en de verhoogde eiwitconsumptie. Koolhydraten verhogen de insulineafgifte, en heeft zowel een spieropbouwende als vetopslagbevorderende werking. De boodschap is hier, wie aanleg heeft om vet te worden, moet vooral oppassen met de consumptie van veel ‘snelle’ koolhydraten, behalve direct na de training. Een lage vetconsumptie (onder de 20% van het dagelijks aantal calorieën) is ongewenst omdat het de productie van testosteron ondermijnt.

Herstel
Voldoende herstel (minimaal 48 uur) van de spieren voorkomt een stijging van katabole hormonen als cortisol en glucagon. Gezonde nachtrust en voldoende slaap bevorderen tevens de afgifte van het anabole groeihormoon.

Motivatie
Motivatie is natuurlijk belangrijk om de training vol te blijven houden. De beste manier om gemotiveerd te blijven is: heldere doelen stellen [Gaan voor het goede doel] en voeding, training, en herstel hormonaal zo in te richten (zie voorafgaande) dat met name het stresshormoon cortisol zo weinig mogelijk greep op je krijgt.

Bij Natural Hormonal Enhancement hoort de website van Rob Faigin: [www.extique.com].