EN  |  FR

Kien op je kern

Natuurlijk ben je geen travestiet, maar toch draag je dagelijks een korset. Dat korset bestaat uit je buik- en lage rugspieren. Ze vormen de kern oftewel ‘core’ van je lichaam en zijn betrokken bij de meeste bewegingen die je maakt. Met core-training zorg je ervoor dat je kien je kern kneedt tot een keihard knooppunt van je dagelijkse handelingen.

Je staat er niet dagelijks bij stil, maar stel je maar eens voor dat je op een dunne kabel boven een diep ravijn staat. Dan besef je dat iedere spiervezel in je lijf optimaal moet samenwerken om te voorkomen dat je alleen nog maar ‘I believe I can fly’ kunt zingen voor je in de onmetelijke diepte dondert. Als je gewoon op je stoel zit achter je PC of achter het stuur, moeten al die spieren ook optimaal samenwerken. Stabiliteitstraining of ‘core-training’ zorgt daarvoor.

Optimale samenwerking

Je lichaam bestaat uit een neuraal systeem (je zenuwen), een passief systeem (je botten, gewrichtsbanden en gewrichtskapsels) en een actief systeem (je spieren). De spieren kun je weer onderverdelen in lokale stabilisatoren (vaak kleine, dicht bij de gewrichten gelegen spieren), globale stabilisatoren (die zorgen voor het afremmen van een beweging) en globale mobilisatoren (de meest zichtbare spieren die actief worden bij bewegen). Zijn de eerste twee goed in vorm, dan presteren de laatste beter. Dat vergt een optimale samenwerking.

Instabiele omgeving

Als je op een krachttrainingtoestel gaat zitten, wordt de beweging die je maakt gecontroleerd. Op een Biceps Curl machine kun je je arm maar op één manier buigen. Je stabilisatoren in je armen en schouders zijn wel bij de beweging betrokken, maar hoeven zich nauwelijks in te spannen. Doe je dezelfde beweging met een dumbbell of barbell, dan moeten die stabilisatoren al actiever worden, omdat je ook nog in evenwicht moet blijven. Als je nu zorgt dat het oppervlak waarop je beweging maakt niet stabiel is, zoals een vloer, maar instabiel, dan betrek je alle drie soorten spieren bij de beweging. Bij je training zorgt een Medicine Ball, Stability Ball, Swiss Ball, Thera Ball, BOSU (een halve bal met een vlakke kant) of een Core Board (een verstelbaar plateau) voor die instabiliteit. Dat lijkt vergezocht, maar iedere dag bevind je je in een vergelijkbare instabiele omgeving. Denk er maar eens over na hoeveel bewegingen je maakt als je alleen maar op een stoel zit, wat typt en van tijd tot tijd een slok water neemt en de telefoon beantwoordt.

Meer kracht

Met stabiliteitstraining of ‘core training’ dwing je je stabilisatoren en mobilisatoren tot een nauwe samenwerking. Daardoor kun je meer kracht leveren. Niet alleen bij je training, maar ook in het dagelijkse leven. Kijk voor ideeën van oefeningen maar eens op [Fun Effects] of [The essence of stability ball training]. En dat oefeningen met een Swiss Ball zelfs in een zeer serieus powerliftprogramma passen is te zien op de site van Pure Kracht [www.purekracht.nl]. De [Barbell Row], [Cable Crunch] en de [Side Cable Crunch] zijn met een bal veel lastiger dan zonder bal.

Leg neer die bal

Stabiliteitstraining verkleint ook de kans op blessures. Als al je spieren optimaal functioneren, hoeven bepaalde sterkere spieren zwakkere spieren niet te compenseren. Daardoor voorkom je overbelasting van bepaalde spieren. Dus, ‘leg neer die bal’ en train je stabiliteit voor betere prestaties.