EN  |  FR

Gaan voor het goede doel

Natuurlijk, solidariteit is lovenswaardig en financiële ondersteuning van de nooddruftige medemens wordt gewaardeerd, maar een ander belangrijk goed doel ligt een stuk dichterbij. Dat ben je namelijk zelf. Zo bereik je op een goede manier je doelen.

Veel mensen hebben goede bedoelingen. Daarom worden jaarlijks duizenden mensen lid van een fitnesscentrum. Rond oud en nieuw met het voornemen om nu eindelijk eens actiever te worden, rond de zomer om nu eindelijk eens een strandklaar lichaam te krijgen, na de zomer om nu eindelijk eens die vakantiepondjes kwijt te raken, in het najaar om nu eindelijk eens… Drie maanden later is tussen dertig en veertig procent al weer afgehaakt. Dat heeft grotendeels te maken met de verwachtingen die men heeft van het effect van in beweging komen. Met grote passen kort door de bocht gaan brengt je wel thuis, maar brengt je doel niet dichterbij. Doelen stellen én doelen bereiken gaat met kleine pasjes en kost veel zweet.

Nut van doelen stellen

Het stellen van goede doelen wordt nogal onderschat. Doelen stellen is het selecteren van dingen (mikpunten) die je wilt bereiken. Een doel is iets dat je bewust nastreeft. Je haalt betere resultaten als je doelen stelt, want zo blijf je gefocust op de dingen die bijdragen aan het behalen van de eindstreep. Dingen die er niet toe doen schuif je aan de kant. Goede doelen hebben als voordeel dat ze motiverend en inspirerend werken. Een doel is iets wat jij écht wilt.

Wees realistisch

Je kunt je natuurlijk voornemen de honderd meter in acht seconden af te leggen, maar de kans dat je dat haalt is even groot als de kans dat je geselecteerd wordt voor een ruimtereis. Stel dus een realistisch doel. Een realistisch doel is een uitdaging die haalbaar is en rekening houdt met je individuele vermogens. Het complete eisenpakket aan goede doelen kun je samenvatten met de term SMART. Het staat voor: Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdgebonden. Formuleer je doelen positief. Zeg dus niet: ‘ik moet nodig vijf kilo afvallen’, maar ‘ik wil een lichaamsvetpercentage van vijftien procent.’ Vraag je vervolgens af waarom je dat wilt en of dat doel je voldoende inspireert om je huidige levenswijze te veranderen. Vraag je dan af hoe je dat kunt bereiken. Het antwoord op die vraag bestaat uit deeldoelen. Zo moet je anders gaan eten, aan duursport doen en aan krachttraining doen. Werk dat concreet op papier uit en koppel er een tijdtraject aan. Op het eind van dat denkproces heb je op papier staan welke duursport(-en) je hoe vaak gaat doen, wat je krachttrainingsschema is en wat je daarbij eet om dat optimaal te ondersteunen. Vraag eventueel een deskundige of dat inderdaad realistisch is.

Beloon jezelf

Voor topsporters is het trainen vaak een even grote beloning als het behalen van een overwinning of het breken van een record. Zorg er dus voor dat niet alleen je doel je inspireert, maar dat je ook plezier krijgt in het bewandelen van de weg naar dat doel. Zorg er ook voor dat je van tijd tot tijd afwijkt van de weg die naar je doel leidt. Door tachtig procent van de tijd consequent te werken aan het behalen van je doel en twintig procent van de tijd zonder schuldgevoel te zondigen tegen de door jezelf opgelegde regels, blijf je gemotiveerd.