EN  |  FR

Peter van der Zon: een veelbewogen leven

afbeelding bij Peter van der Zon: een veelbewogen leven

Op 23 december is Peter van der Zon op 79 jarige leeftijd overleden. In fitness en met name bodybuilding was hij een markante verschijning en bekend van zijn vele artikelen in Sport & Fitness, lezingen en zijn cursussen over training, voeding, supplementen en doping. Een leraar van huis uit, probeerde hij voortdurend het gebrek aan degelijke en praktische informatie op te vullen.

Peter was jarenlang leraar Nederlands, Biologie en Maatschappijleer aan het voortgezet onderwijs en studeerde af in de Germaanse taal- en letterkunde. Een aantal van zijn cursusboekjes publiceerde hij onder het pseudoniem Wolf Neveling. Als dichter publiceerde hij onder andere de dichtbundel ‘Fluiten tegen het donker’ (1975). Naar eigen zeggen al vanaf jongs af aan was hij actief in de sport, waaronder karate, boksen, powerliften en bodybuilding.

Beginjaren bodybuilding

Bodybuilding als sport werd in Nederland populair in het begin van de jaren ’80, met bekende namen als Berry de Mey en Erika Mes. Het ledenaantal van de NBBF (Nederlandse Bodybuilding Federatie) steeg snel, evenals het gebruik van anabole steroïden op de wedstrijden. Omdat rond het gebruik van deze middelen nog nauwelijks betrouwbare informatie bestond, besloot Van der Zon het boekje ‘Anabole steroïden’(1985) te publiceren, een nuchtere verhandeling over verschillende anabole steroïden, waarvan hij hoopte dat het een brug zou slaan tussen de sport bodybuilding en de medische wetenschap. Die brug zou lang op zich laten wachten, al waren er wel enkele artsen die op dit gebied pionierden.

Sport & Fitness

Peter van der Zon verzorgde cursussen over sport en voeding voor verschillende sportbonden en organisaties en ook het Nederlands Centrum voor Dopingvraagstukken (oprichting 1989), de voorloper van de Dopingautoriteit raadpleegde Van der Zon in die prille jaren wel over het gebruik van anabole steroïden. Sport & Fitness, jarenlang het bekendste fitness en bodybuilding magazine (vanaf 1984), was voor Peter het belangrijkste medium om met de doelgroep te communiceren, door zijn vaste rubrieken en artikelen en het promoten van zijn cursussen.

Even voorstellen

Wanneer we zijn website ‘Ultimate Physique & Fitness bekijken maken we kennis met een veelbewogen leven, met jarenlange verblijven in zijn ‘thuisbases’ Thailand en Ghana. Met tussendoor lezingen en gastcolleges over de hele wereld. Met passies als diepzeeduiken en bergbeklimmen, maar uiteindelijk weer op honk in het Noorden van Nederland. Hij ging er ook altijd prat op dat hij een persoonlijk contact had met al zijn cursisten en dat de gemaakte opdrachten door hem persoonlijk werden nagekeken en beantwoord. In alles steeds een onderwijzer in hart en nieren.

 

Dossiers: