EN  |  FR

Definitieve selectie voor Project Pure Kracht rond

Gisteren is op Nationaal Sport Centrum Papendal de selectie bekend gemaakt voor het project Pure Kracht 2004. Pure Kracht is het unieke krachtsportproject van de Koninklijke Nederlandse Krachtsport en Fitnessfederatie (KNKF) en het Nederlands Centrum voor Dopingvraagstukken (NeCeDo). Acht zorgvuldig geselecteerde krachtsporters laten in een periode van acht maanden zien hoeveel resultaat er met optimale begeleiding en zonder doping behaald kan worden. Een sterk en gespierd lichaam ontwikkelen is daarbij het uitgangspunt.

Pure Kracht: een nieuw project

Aanleiding voor het project en de samenwerking tussen beide initiatiefnemers is een onderzoek uit 2001 naar het gebruik van dopinggeduide middelen in de Nederlandse breedtesport. Uit dit onderzoek bleek dat jonge powerlifters een verhoogd gebruik laten zien in vergelijking tot andere sporten. Gebleken is dat juist in de aanloop naar de nationale top de verleiding om te gaan gebruiken groot is. Door de bundeling van krachten van het NeCeDO en de KNKF èn met financiële steun van het ministerie van VWS is het project Pure Kracht ontstaan.

Grote animo

"Het aantal aanmeldingen voor ons project was echt overweldigend", aldus Robbert Wolters, projectleider Pure Kracht namens de KNKF. "We hebben meer dan 140 reacties ontvangen, waarbij we nu tot onze uiteindelijke acht deelnemers zijn gekomen. Alle acht krachtsporters zijn enorm gedreven en enthousiast. De meeste van hen zijn jonge krachtsporters, maar hebben al een duidelijke visie over de doelstellingen van het project. Ze zijn dan ook uiterst gedreven om heel Nederland te laten zien dat je niet hoeft te gebruiken om aansprekende resultaten te behalen. We bieden deze acht een begeleidingsteam met echte toppers: krachtsportspecialist Jim McCarthy, ook in dienst bij de TVM schaatsploeg als krachttrainer, sportdiëtist Joris Hermans en sportpsycholoog Rico Schuijers, beiden begeleiden ook de deelnemers aan de Olympische Spelen van Athene. Dit zijn mensen vanuit de praktijk, maar met een schat aan wetenschappelijke kennis. Dit team maakt Pure Kracht uniek".

Kick-off meeting

Zaterdag 24 april staat de kick-off meeting van Pure Kracht op het programma. Informatie over het project is te vinden op de site [www.purekracht.nl]. De website wordt spoedig geheel vernieuwd en uitgebreid waardoor het mogelijk is zelf mee te doen.