EN  |  FR

Eet je bord leeg !

Over voeding bestaan veel misverstanden. Over sporten bestaan veel misverstanden. Over voeding voor sporters bestaan nog meer misverstanden. Dat er een relatie is tussen voeding en sportprestaties, daarover bestaan geen misverstanden. Wat moet je weten over eten om je met de besten te meten?

Of je nu aan krachtsport doet of aan duursport, zonder voeding kom je nergens. Voeding is, naast training, herstel en motivatie, één van de vier pijlers van geïntegreerd trainen [Eet, drink en blijf slank en gezond] kom je als individuele, recreatieve sporter een heel end. Wil je een stap verder gaan, dan wordt het tijd voor een deskundige.

Stevig sporten, stevig happen

Een van de grootste misverstanden die sporters hebben ten opzichte van voeding, is dat ze vaak denken dat ze te veel eten. Dat is zelden zo. Juist als sporter heb je meer energie nodig. Je kunt vier soorten behoeftes onderscheiden. Er is een basisbehoefte aan energie om je lichaam normaal te laten functioneren. Daar komt een arbeidstoeslag bij, omdat je baas vindt dat je moet presteren. Daar bovenop komen een sporttoeslag en een sportieve arbeidstoeslag om dat je zelf sportief wilt presteren. Hoe je je totale energiebehoefte als je aan krachtsport doet berekent, zie je hier [Persoonlijk Voedingsschema]. Voor duursporters ligt het weer iets anders. De basis van hun voedingspiramide is gelijk met wat meer nadruk op de koolhydraten. De tweede laag van die piramide bestaat uit sportdranken en dieetachtige producten om vlak voor en tijdens het duursporten 'snelle' energie te leveren. Op de derde laag bevinden zich supplementen, die het herstel bevorderen. Ook voor krachtsporters kunnen deze twee lagen van belang zijn. De vraag is alleen wat eet je, hoeveel eet je en wanneer eet je het?

Een stevig gesprek

Begin deze maand vond op Papendal het congres Voeding is Goud Waard plaats. Daar presenteerde NOC*NSF een project om topsporters te begeleiden met hun voeding op weg naar de Olympische Spelen. Dat geeft het belang aan van voeding voor topprestaties, maar ook dat een voedingsadvies heel persoonsgebonden is. Voor ieder individu gelden andere richtlijnen, net als voor iedere tak van sport.
Wil je serieus verder met je sport, dan wordt het tijd voor een stevig gesprek met een deskundige oftewel een sportdiëtist. Een sportdiëtist beantwoordt vragen zoals heb ik extra vitamines nodig, hoe bereik ik het juiste lichaamsgewicht, hoeveel eiwitten heb ik nodig voor spieropbouw, hoe krijg ik optimale glycogeenvoorraden, is het zinvol om sportdranken te gebruiken? Bij een sportdiëtist krijg je een op maat gemaakt advies over voeding die je sportprestaties kan verbeteren. Dat kan een eenmalig advies zijn of een terugkerend advies. Je vindt een sportdiëtist bij jou in de buurt via [www.sportdietetiek.nl]. Gaat je dat een stapje te ver, onthoud dan één ding als je gaat sporten. Je moeder had gelijk. Eet je bord leeg!